Archief

Salon-avond “Dichters, denkers en beeldende kunst”

Nachtfilm “No time to die"

Workshop “Bijzonder model tekenen”

Concert "Jong Jazz talent"

Tegenlicht "Opvallende Tegenlicht fragmenten"

Artishock 55 jaar 2022

Boekpresentatie “Verdwenen Vergezichten”

Concert "Mindfunk: Soul-, funk- en discoband"

Kinder Film "Knor” & "Theaterworkshop voor ouders"

Concert "Zang uit eigen huis"

Theater-jazz productie “Django a Paris”

Tot slot tenorsaxofonist Semmy Prinsen & frends

In het kader van een bijzonder uitwisselingsproject tussen cultureel podium Artishock  en Kunstencentrum Idea Soest, vindt zaterdagavond 1 juni om cursist Idea 1 klein20.00 uur de opening plaats van de expositie PORTRET.

De getoonde werken zijn gemaakt tijdens de cursus portretschilderen bij Idea onder leiding van kunstenaar en docent Erwin van Zijl. Hij is supertrots op de resultaten:
“De cursisten werken heel divers. De één schildert met olieverf, de ander met acryl maar ook wel met potlood en zelfs af en toe ruimtelijk.”

Het plezier van het portret!

Erwin vertelt: “Het plezier in het schilderen, daar ligt in mijn lessen de nadruk op. De cursisten komen hier om even te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Schilderen is daar een hele goede methode voor. Voor mij hoeven ze niet zo te zoeken naar nieuwe wegen of uitdagingen, maar als ik merk dat ze ervoor openstaan, sta ik ze met veel plezier ter zijde.”

“De getoonde werken zijn wel met meer aandacht gemaakt dan anders. Je probeert de mensen toch wat te leren en ze een beetje uit te dagen over hun grenzen heen te gaan. Ik leg de lat daarin niet te hoog, maar ik wil mijn cursisten wel wat beheersing meegeven.”

“En wat het mooie van deze schilderijen is, dat ze er langer aan hebben kunnen werken dan normaal. Dat geeft meer verdieping in het onderwerp. Zo leren ze zichzelf ook meer ontwikkelen en hun eigen draai te vinden.”

“De deelnemers hebben extra hun best gedaan om de werken  mooi in te lijsten. Ook al schilderen sommigen al jaren, het blijft spannend. Voor de meesten is het de eerste keer is dat zij ‘serieus’ exposeren.”

Scheiding hersteld

Na de oprichting in 1967 van Artishock als kunstenaarsvereniging, werden er langzamerhand steeds meer cursussen gegeven. Dat werd zoveel activiteit, dat op een gegeven moment de cursussen zijn afgesplitst. De vereniging bleef in het Sint Josephgebouw, terwijl de cursussen opgingen in een stichting die we nu kennen als Idea.

Met deze expositie komen de twee weer samen. In het kader van de uitwisseling zal Artishock komend exposeren in het gebouw van Idea aan de Willaertstraat. Dat zijn dan schilderijen van de Tekenclub rond het thema ‘Grenzeloos Verlangen.’

portret Idea1 kleinJazzclub

Zoals gebruikelijk op de eerste zaterdag van de maand, is er ook een gratis jazzconcert. Artishock Jazzclub presenteert deze keer vanaf 20:30 een optreden van Judith Nijland & Libor Šmoldas. Zij brengen een muzikaal eerbetoon met eigen arrangementen en teksten over het leven van de grote Amerikaanse jazzheld Wes Montgomery.

‘Portret’ – cursisten van Idea in Artishock. Opening zaterdag 1 juni 20:00. Vanaf 20:30u.JazzClub, met Judith Nijland & Libor Šmoldas. Vrije toegang.

Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest. De expositie is te zien tijdens activiteiten tot en met 27 juni. U kunt ook langskomen op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur of maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.