Archief

Salon-avond “Dichters, denkers en beeldende kunst”

Nachtfilm “No time to die"

Workshop “Bijzonder model tekenen”

Concert "Jong Jazz talent"

Tegenlicht "Opvallende Tegenlicht fragmenten"

Artishock 55 jaar 2022

Boekpresentatie “Verdwenen Vergezichten”

Concert "Mindfunk: Soul-, funk- en discoband"

Kinder Film "Knor” & "Theaterworkshop voor ouders"

Concert "Zang uit eigen huis"

Theater-jazz productie “Django a Paris”

Tot slot tenorsaxofonist Semmy Prinsen & frends

In april siert Wiele’s Prentwerk de muren van Artishock. Wiele’s kracht zit in uitgesproken portretten van vooral zwarte mensen. In zijn Wiel1 kleinlandschappen laat hij een onmiskenbare kracht spreken. Ik ben in gesprek met Marco van der Wielen, in zijn huisatelier in Nijkerk.

“Ik schilder zwarte mensen omdat ik racist ben!” grijnst Wiele vanonder zijn indrukwekkende bos dreadlocks. “Ik kan mij namelijk  goed voorstellen dat wanneer een zwart persoon ‘s avonds de tram instapt deze sneller een gevoel van angst opwekt dan een wit persoon. De angst voor het vreemde. Die angst is ook een overlevingsstrategie, ik ga op zoek en confronteer mijzelf met dat gevoel van onbekendheid, dat is ontzettend spannend. Het is voor mij ook een hele uitdaging een zwart of bruin uiterlijk te schilderen zonder die kleuren te gebruiken, wat gebeurt er dan?”

“Ik weet nu wel wat er in mij gebeurd, ik raak geïnteresseerd en ook mijn angst voor dat vreemde kwijt. Dat resulteert in krachtige portretten.”

“Portretten zijn sexy! Landschappen niet! Een stilleven is het summum saai!”

“ - maar omdat alle meesters en al mijn inspiratiebronnen het blijkbaar nuttig achtten ben ik dat ook maar gaan doen, ik ontdekte dat het eigenlijk heel leerzaam is en dat het mij zelfs plezier verschaft.”

“In mijn landschappen maak ik altijd haast! Geen geneuzel en gedoe. Nee, grote kwasten en dan…..  RATS, BAM, KNAL!!! Rammen met die handel!

“Ik ga vaak ‘s avonds om een uurtje of 10, half 11, als ik er eigenlijk helemaal geen zin meer in heb, mijn atelier in en maak dan snel nog een schilderijtje, die werkjes vind ik als ik ze later terug zie meestal de beste.

“Het begon allemaal met Goofy!”

“Op de kleuterschool kwam ik er achter dat ik als beste Goofy kon natekenen, ik begreep het spel met de lijntjes, nadat ik voor de hele klas Goofy getekend had zei iemand eens: “Jij zou strips moeten gaan tekenen.” En dat ging ik maar doen. Maar wat een werk is dat zeg! Strips maken is een compleet pakket, je moet alles kunnen. En aangezien ik lui ben aangelegd maar toch die scheppingsdrang voelde ben ik gaan schilderen.”

In Artishock zullen vooral Wiele’s portretten te zien zijn en hij zal op de openingsavond zelf met zijn Djembé-vrienden de aftrap doen met een miniconcert!

P.S.: Dit interview werd afgenomen door Hanz-Art, Wiele’s aardsrivaal: “Ja die mafjoekel kondigt aan te gaan stoppen met schilderen! Ik heb hem daarom uitgedaagd tot een verfduel op Hemelvaartsdag in Nijkerk!” Op onze beider sociale media word u daarover zeer binnenkort meer geïnformeerd!

Kijk voor een indruk van Marco’s werk op zijn site: http://wielepaints.blog spot.com

Wiel werk1 klein
Opening expositie zaterdag 6 April om 20.00 u. Daarna live muziek van de JazzClunb met Akki Haak. Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest. Rechts het gebouw in lopen. Er is vrije toegang voor iedereen!

De expositie is te zien tijdens activiteiten tot en met eind April. Zie www.artishock-soest.nl voor meer informatie. Daarnaast is Artishock open op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.

Wiel werk2 klein