Archief

Salon-avond “Dichters, denkers en beeldende kunst”

Nachtfilm “No time to die"

Workshop “Bijzonder model tekenen”

Concert "Jong Jazz talent"

Tegenlicht "Opvallende Tegenlicht fragmenten"

Artishock 55 jaar 2022

Boekpresentatie “Verdwenen Vergezichten”

Concert "Mindfunk: Soul-, funk- en discoband"

Kinder Film "Knor” & "Theaterworkshop voor ouders"

Concert "Zang uit eigen huis"

Theater-jazz productie “Django a Paris”

Tot slot tenorsaxofonist Semmy Prinsen & frends

Door Hanz-Art

Wij zochten Karina op in haar atelier.201902 KarinaWijnenK

Op slag ben ik de mistroostigheid van Januari vergeten als ik het atelier van Karina Wijnen betreed. Een verzameling zonnige schilderijen “kijkt”mij letterlijk aan, vanaf de muren van haar werkplaats.

“Ja dit is echt mijn passie”, vertelt de schilderes met hetzelfde zonnig karakter. “Het is een uitdaging het karakter van de geportretteerde naar buiten te halen. Dat is een heel spannend proces, ik begin een portret altijd met de ogen, als die gaan spreken ontstaat er  communicatie en vandaar uit bouw ik de rest op.”

Karina maakt geen haast als ze schildert. “Nee schilderen doet mij vergeten en maakt mij blij en anderen ook. Het geeft ontzettend veel voldoening.”

Naast schilderen geeft Karina ook schilderles. “Aan hooguit vier personen, dan blijft het overzichtelijk en ik kan mijn cursisten alle aandacht geven die zij nodig hebben.”

Karina, die uit een ondernemersnest komt, heeft niet altijd voltijds geschilderd. “Mijn vader was een ondernemer, hij perste vinyl en maakte cassettebandjes en later ook cd’s. Zodoende ben ik ook in het ondernemersvak  terecht gekomen.

 

Realistische portretten en Pop-Art

Aangezien Karina met een penseel in haar hand werd geboren, besloot zij al haar tijd in het schilderen te steken. Met name realistische portretten. Waarmee zij al eens in het Soester Museum heeft geëxposeerd.

“Maar om eens uit mijn comfortzone te treden werk ik nu aan een Pop-Art-serie: heldere contrastrijke kleuren. Van beide disciplines zal ik in Artishock werk gaan tonen. Speciaal voor deze expo heb ik ook een aantal Jazz gerelateerde werken gemaakt”.

Momenteel werkt zij ook al aan een nieuw project: “Bekende Soesters! Met name personen die voor mij speciaal zijn en uit Soest komen. Ik heb Hans Kruiswijk al geportretteerd, hij doet veel voor  het Gagelgat, alwaar de serie straks ook geëxposeerd zal worden. Ook Kim Lian van der Meij gaf toestemming voor een portret.”

Karina vraagt altijd toestemming als ze een bekende Persoon wil portretteren. “Dat heb ik geleerd uit de platen business van m’n vader, met muziek, copyright en voor  portretten  geld de wet van de privacy.”

“Het kost vaak maar één e-mailtje, gewoon in Jip en Janneke taal,” knipoogt Karina. “Je legt ze uit waarvoor je het gaat gebruiken en wat het formaat is, meestal gaan ze dan akkoord.

“Een uitbater uit Lemmer heeft mij gevraagd of ik een galerie in zijn zaak wil vormgeven, hier eet de leiding van zo’n grote concertzaal uit de hoofdstad regelmatig! Wat een kans! De aanvragen voor Rod Steward en Eros Ramazotti zijn al verzonden!” Glundert Karina.

Als ik het atelier van Karina verlaat miezert het.

“Oh ja,… Nederland.” Verzucht ik.

 

Kijk voor werk van Karina op Facebook of Instagram: @karinawijnenkunstenares

Het adres is Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest. Rechts het gebouw in lopen. Er is vrije toegang voor iedereen!

De expositie is te zien tijdens activiteiten tot en met eind juni. Zie www.artishock-soest.nl voor meer informatie. Daarnaast is Artishock open op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.

201902 KarinaWIjnen werkK