Galerij

Foto en interview door M.Reintjes

In oktober draagt de expositie in de grote zaal een intrigerende naam. Yijdens een reis naar Nieuw Zeeland kocht Aukje daar een ring waarin deze Maori inscriptie was gegraveerd:

KIA’ is de aanmoediging om in een bepaalde ‘state of mind’ te komen. Dat herkent ze volop als ze bezig is met haar fotografie, ze komt dan in een ‘flow’ waarin het begrip tijd geen rol meer speelt.

KAHA’ betekent dat je jezelf ontwikkelt door je kwaliteiten te benutten.

De twee begrippen samen duiden ‘innerlijke kracht’ aan die je tot je beschikking krijgt door in deze hoge concentratie, deze flow,  te stoeien met je talenten.

Aukje Bakker begon in de jaren negentig met tekenlessen vanuit haar verlangen  om iets te creëren en daarvoor een vorm te vinden waarin ze zich kon blijven verdiepen. In de ruimte waar ze de tekenlessen volgde, hingen vaak foto’s die haar erg  intrigeerden.

Na een reis naar Amerika kwam ze enthousiast terug met op een filmrolletje foto’s van de indrukwekkende natuur daar. Kort daarna stapte ze het nieuwe tijdperk in en kocht een, toen nog erg dure digitale camera. Háár middel werd fotografie. Als winst van de tekenlessen nam ze het ‘leren kijken’ mee. Ook had ze een goed gevoel voor composities ontwikkeld.

In Amerika maakte ze ook kennis met haar eerste leermeester: Ruben Smit, maker van de film ‘De Nieuwe Wildernis’. Een tweede inspirator voor haar is Bart Siebelink, die bekend is van het ‘Centrum voor natuurfotografie’. Door hun enthousiasme, kennis en creativiteit heeft ze zich kunnen ontwikkelen en dat gaat nog steeds door.

2014-10-aukjeBart Siebelink let vooral op het creatieve element van de foto’s en organiseert fotoreizen naar verschillende landen: o.a. Frankrijk, Spanje en Wit Rusland.

Tijdens zo’n reis waarin de opdrachten vrij zijn, is er ook altijd een besprekingsavond van 2 á 3 foto’s waarbij vooral wordt gelet op het thema: wat wil je laten zien en lukt dat ook?

Impressionistische en abstracte schilderkunst spreekt haar erg aan en dat is duidelijk in haar werk terug te vinden. Qua techniek gebruikt ze veelal lange sluitertijden en ze zoomt sterk in: macrofotografie is de term. Daardoor kan een allereenvoudigste detail er imponerend uitzien en een abstract beeld worden dat ruimte biedt aan je eigen fantasie en verbeelding. De fijnzinnigheid van het lijnenspel in de vaak tere en soms zelfs transparante vormen maken ze tot boeiende, kunstzinnige taferelen met een poëtische uitstraling.

“Het jezelf ontwikkelen kost inspanning: het gaat niet vanzelf en er zijn ook de nodige teleurstellingen. Het vraagt dan kracht om weer verder te gaan. Ik kijk ook steeds meer naar binnen: waarom spreekt het één me meer aan dan het ander. Dat heeft te maken met míjn kijken, met wat ik zie. De hele ‘reis’ heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en ik ben daar heel blij mee: Ik beschik nu over innerlijke kracht: KIA KAHA “

U bent van harte welkom op zaterdag 4 oktober om 20.00uur in Artishock, Steenhoffstraat 46

De expositie wordt geopend door Bart Siebelink en om 20.30 treedt zangeres Gaby Kaihtu op met de jazzhuisband.

De expositie is vrij te bezichtigen t/m 24 oktober. Naast de vaste openingstijden:

Woensdag en vrijdag  van 10.00 uur tot 12.00 uur en maandag en woensdag van 19.15 tot 20.15 uur is het ook mogelijk om een afspraak te maken met huismeester Semmy Prinsen (06-25 58 63 54).