Galerij

Interview en foto:  Marian Reintjes

2014-06 GriftlandOp zaterdag 7 juni wordt er bij Artishock een bijzondere expositie geopend: een primeur, waarbij leerlingen van het Griftland College hun werkstukken laten zien die ze maakten voor hun Centraal Praktisch Examen Tekenen.

De Mavo is vanaf maart al bezig met het voorbereiden van hun examen tekenen waarbij ze het landelijk vastgestelde thema “Roem” als uit te voeren opdracht kregen. De VWO leerlingen zijn zelfs al vanaf januari bezig met hún landelijke vastgestelde thema: “Engagement”.De HAVO werkt niet met een landelijk praktijkexamen, maar de leerlingen maken ook in hun laatste jaar mooie werkstukken, die geëxposeerd worden.

Hellen Jongeneel, docente tekenen, nam het initiatief om de werkstukken aan een groter publiek te tonen. Zij heeft samen met een collega de leerlingen van de Mavo onder haar hoede.Bij het inkijken van de examenopdrachten wordt duidelijk dat er een grote vorming op dit gebied achter schuil gaat. In de lessen hebben ze gereflecteerd op kunst; waarom geeft een kunstenaar op deze manier vorm aan een onderwerp? Wat zijn dan de beeldende middelen die ze kunnen toepassen om hun visie uit te dragen? Er wordt inzicht gegeven in cultuur, in kunstgeschiedenis, hoe werd er door de tijden heen kunst bedreven, welke stromingen kun je onderscheiden.

.

Gemiddeld wordt binnen het lespakket één derde van de tijd ingeruimd voor theorie en tweederde voor praktijk. Wat pas je toe om duidelijk te maken dat je iemand belangrijk vindt? Dit speelt heel duidelijk speelt bij het thema “Roem”. Sommige leerlingen hebben een popster als hun held  tot onderwerp genomen, een ander heeft Willem Alexander heel groot uitgeschilderd. Er zijn ook leerlingen die heel verrassend hun eigen moeder wilden eren.

Het is indrukwekkend om leerlingen zelf te horen vertellen over hun werkstuk. Alma en Fien, twee VWO-leerlingen hebben een tekening en een schildering gemaakt op het thema Icarus, naar een gedicht van Tjitske Jansen: “Maar vooral hou ik van Icarus die wist dat de was ging smelten en toch naar de zon toe vloog”. Bij de schildering is gespeeld met stevig opgezette kleuren die de verlangens, dromen en innerlijke strijd van Icarus weergeven. De schildering wordt in losse stukken gepresenteerd, om uit te drukken dat zijn leven niet perfekt verliep, hij sprong terwijl hij wist dat hij neer kon storten.

De tekening is ontstaan na heel veel voorschetsjes, in het uiteindelijke ontwerp zijn een zelfportret en Icarus in zwart wit weergegeven, alle verlangens en dromen van haarzelf eromheen geplaatst in decoratieve figuren en in kleur. Ze drukt daarmee de vraag uit : wat is werkelijkheid (zw./wit)  en wat is droom (kleur). Ze hebben er goed over nagedacht en weten waar ze mee bezig zijn.

We nodigen iedereen van harte uit voor deze expositie waarin jong-volwassenen via hun beeldmateriaal vertellen wat hen bezig houdt.

Opening van de expositie om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a te Soest. Vanaf 20.30 wordt de avond nog meer opgevrolijkt met muziek van de JazzClub

Deze expositie loopt t/m 26 juni en is te bezichtigen op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en op maandag en woensdag van 19.15 tot 20.15 uur. Ook is het mogelijk telefonisch een afspraak te maken met huismeester Semmy Prinsen (06 25586354)