Galerij

 

2014-02-termijn


Door: Marian Reintjes

Op 1 februari wordt in Artishock een bijzondere expositie geopend: Ruud Termijn toont wandobjecten in metaal. Het is fascinerend, verrassend werk, dat zonder meer raakt door de schoonheid die Ruud weet te bereiken met deze niet al te vaak toegepaste materialen, staal en koper in boeiende combinaties met o.a. steen en hout.
Een lange zoektocht ligt eraan ten grondslag: aanpakken, experimenteren, uitdagingen aangaan, ze lopen als een rode draad door zijn werk maar ook door zijn hele leven heen.

Hij werd in Rotterdam geboren maar groeide op in Canada. Op zijn 15e kwam hij weer naar Nederland, waar hij niet zomaar verder onderwijs kon volgen omdat hij uitsluitend Engelstalig was.
Zijn moeder overleed een half jaar na hun terugkeer en zijn vader (grafisch ontwerper en kunstschilder), zijn broer en hijzelf hadden ieder voor zich de taak om een eigen inkomen te genereren.
Hij ging dus aan de arbeid en pakte alles aan waar hij maar een gulden aan kon verdienen: van werken in de bouw tot boomchirurg .
Na jaren in de horeca kocht hij in Utrecht een reisbureau dat failliet was gegaan en na het aanvragen en verkrijgen van een vergunning opende hij zijn ‘jazzcafé’. De inrichting van deze kroeg en later bijgekomen discotheek voor zo’n 400 man, maakte hij met veel plezier zelf: olietonnen en boodschappenkarretjes vormde hij om tot metalen meubels.
Helaas werd het door het invoeren van de euro en de diverse verordeningen in deze sector te zwaar om dit café open te houden.
Er volgde een opleiding tot masseur en gedurende een vijftal jaren heeft hij heel wat mensen , waaronder politici uit de Tweede Kamer ‘onder handen genomen’.
“Ik wilde mijn handen echter niet stuk hebben, masseren is heel pittig voor je handen en het willen schilderen en werken met metaal begon steeds harder aan me te trekken.
De geur van metaal heeft me altijd gepakt, waarom weet ik niet.”
Iemand op zijn levensweg gaf hem een keer als commentaar toen hij met beiden bezig was: “het is leuk wat je schildert Ruud, maar wat je met staal kan, is heel bijzonder: dáár moet je in doorgaan!”

Momenteel werkt hij in een atelier in Amersfoort, in een voormalig schoolgebouw , een anti-kraakpand dat hij samen met anderen, o.a. een beeldhouwster en enkele musici in gebruik heeft.
Een bezoek aan deze royale ruimte levert een boeiende tocht op langs zijn werken.
Zijn schilderijen hangen rondom en staan ook langs de muren opgeslagen, beschermd en van elkaar gescheiden door platen piepschuim. De zeer uiteenlopende werken maken duidelijk hoe origineel Ruud steeds bezig is en hoeveel fascinatie dit bij de toeschouwer oproept. Kleuren en structuren die alleen en specifiek bij het bewerken van staal optreden, evenwichtige composities met contrasten die opgeroepen worden door het aanbrengen van vlakken koperplaat, staal op hout, staal en steen en contrasten die ontstaan tussen grote vlakken en fijnzinnig draadwerk.
Bij het maken van zijn composities heeft hij er tevoren altijd wel een idee over wat hij wil creëren, maar het wordt toch vaak anders dan hij van te voren bedacht heeft. Binnen een enkel werk levert dit ook weer een hele zoektocht op: Hij voelt zich dan op een pad, waar door ‘foutjes’ of ‘mislukken’ veel creativiteit van hem gevraagd wordt voor het uiteindelijk tot een geheel wordt dat hem bevalt.
Hij is inmiddels echter wél zo ervaren, dat het steeds vaker díe vorm en uitstraling krijgt die hij voor ogen had.
Zijn nieuwste uitdaging is werken met chemicaliën dat weer hele bijzondere effecten oplevert. De recepten geeft hij zeker niet prijs, dat blijft zijn beroepsgeheim! Al zijn de wandobjecten zijn grote passie, hij schrikt ook niet terug voor het maken van gebruiksvoorwerpen.
Zo staan er hele geestige tuinkacheltjes tussen zijn andere werk, hij moet hard werken om de vraag ernaar bij te houden!
Ook een grote schouw die hij de uitstraling van wortelhout heeft kunnen geven, is indrukwekkend met zijn stoere koperen banden eromheen.

Kijkend naar de jaartallen (begonnen in 2007, begonnen met exposeren in 2008 en een website gestart in 2009) is hij met opmerkelijke snelheid een uitnemend en veelzijdig kunstenaar geworden!

De expositie wordt geopend op zaterdag 1 februari om 20.00 uur en is te bezichtigen t/m 27 februari in Artishock,
Steenhoffstraat 46, Soest.

Vanaf 20.30 uur wordt de opening opgeluisterd door muziek van de JazzClub.
De vaste openingstijden van de expositie zijn: woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur; maandag- en woensdagavond
van 19.15 tot 20.15 u.

Ook is het mogelijk een telefonische afspraak te maken met huismeester Semmy Prinsen (06 2558 6354).