Galerij

 Het PIT Kollektief in Artishock in de maand februari

2013-02-pit

Door: Marian Reintjes

Herma Petraeus-Breuers, Nanette Smeets, Nel den Buitelaar, Nicolette Peters en Tanja Minks, vormen samen het PIT Kollektief.
Vijf kunstenaars, met ieder een heel eigen stijl, eigen carrière, achtergrond, levenswijze en van verschillende leeftijd hebben elkaar ontmoet tijdens hun gezamenlijke opleiding.
Het kollektief, dat zij in 2010 oprichtten, betekent voor hen zeker niet een opgaan in een groter geheel met eventueel identiteitsverlies. Integendeel, het vormt juist een beschermend orgaan om ieders individuele ontplooiing te ondersteunen.

Via brainstormtechnieken kwamen ze op de term: PIT, een woord met meerdere betekenissen. Het staat voor het aangaan van een zoektocht naar ieders authenticiteit binnen de diverse kunstuitingen en het eigen handschrift daarin: het gaan naar de kern, naar de pit voor ieder.
De pit is tegelijkertijd óók weer het nieuwe groeicentrum, vanuit die pit kan er weer nieuwe ontplooiing plaatsvinden. 

“Je hoort ergens bij, het biedt geborgenheid, je werkt immers vanuit je meest pure emoties en daar ben je kwetsbaar in.
Je deelt je ontwikkeling met elkaar en dat maakt ook steeds meer bewustwording mogelijk en geeft richting aan je werken. We geven elkaar energie, inspiratie en motivatie, heel simpel soms door een boek te noemen wat de moeite waard is om te lezen of te bekijken. Naast boeken raden we ook inspirerende kunstenaars en lopende exposities bij elkaar aan. Vooral het positief-kritisch commentaar geven op ieders werk, maakt een verder doorgroeien mogelijk.
Als we kijken naar hoe iemand zijn persoonlijke ervaringen heeft uitgewerkt en we daar commentaar op geven, dan zijn we niet gericht op die persoóón bezig, maar altijd vanuit de vraag of deze uiting een universeel karakter heeft gekregen. Dát is steeds de kern (Pit) vraag, is het te persoonlijk gebleven of is het goed uitgewerkt, is het universeel te noemen en tot kunst geworden.
Meerwaarde die het kollektief ook biedt zijn de verschillende kwaliteiten die ieder meebrengt en waar we allemaal van kunnen profiteren. Zo is de een goed in lay-out, een ander heeft ervaring in lesgeven. Ook bekijken waar je exposeert en het voorbereiden daarvan is prettig om samen te doen, hoewel ieder voor zich daarnaast ook zijn eigen weg blijft gaan.” 

Ze nodigen soms ook mensen van buitenaf uit: dat kan een kunstenaar zijn die hun werk bespreekt, maar ook een filosoof, die weer hele andere invalshoeken aandraagt.
Deze groep van krachtige en dynamische kunstenaars doet alles doordacht, doorvoeld en goed georganiseerd. Ook in hun werk kun je dit terugvinden:
in al hun verschillende stijlen is de hoge kwaliteit een gemeenschappelijk gegeven! 

Herma Petraeus-Breuers toont haar “Markante, indringende portretten” (acryl), Nanette Smeets haar “Spinsels in olieverf” (olieverf en 3D draden), Nel den Buitelaar haar schilderijen die vertellen over “ritme, ruimte, kleur en beweging” olieverf en acrylverf).
Nicolette Peters komt met “Onbewaakte ogenblikken” (details uit iemands houding, die de persoon karakteriseren, in olieverf) en Tanja Minks met haar schilderijen in olieverf met als onderwerp “Reflectie” (de strijd tussen controle en loslaten binnen jezelf.) 

Leuk om te vermelden is dat zij nu voor de eerste keer als PIT Kollektief naar buiten treden. 

Meer info: www.pitkollektief.nl

De feestelijke opening van deze expositie is op zaterdag 2 februari om 20.00 uur in Artishock.
Vanaf 20.30 uur zal de avond worden opgeluisterd met muziek van de ‘Jazzclub’.
Iedereen is welkom, de toegang is gratis. De expositie loop t/m woensdag 20 februari en is buiten de openingsavond te bezichtigen op de woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur alsmede op de filmavonden van 19.15 tot 20.15 uur. Op afspraak is mogelijk in overleg met de huismeester: 06 2555 86354