Galerij

Expositie: Evert-Jan Hielema’s passie met een compactcamera

Opening zaterdag 2 december om 20.00 uur, om 20.30 muzikaal omlijst door de Jazzclub met Marjoleine Leene & Friends.


Openingstijden Artishock Expositie: 
Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 en tijdens de activiteiten (zie de website).
Verder in overleg met huismeester Semmy Prinsen: 0625586354

Ben van den Dungen QuartetJazzconcerten: een snelle, soms onvoorspelbare muzikale dynamiek, beperkt licht; hoe leg je die actie vast? Een spiegelreflexcamera maakt te veel geluid en je komt er bij sommige concerten de zaal niet mee in. De exposant van december 2023, Evert-Jan Hielema uit Hilversum, vond er een creatieve oplossing voor. Als amateur¬fotograaf is hij in 2003 begonnen met een relatief eenvoudig toestel. De resultaten bleken boven zijn eigen verwachting en daarom is deze ‘gimmick’, fotograferen met de compactcamera, voortgezet.

Mede door zijn jarenlange ervaring als grafisch vormgever is Evert-Jan altijd al visueel ingesteld. Als jazzliefhebber was de combinatie tussen jazzartiesten en fotografie dan ook snel gemaakt. Het beleven van live-concerten kreeg zo een extra dimensie. Inmiddels heeft hij een breed scala aan binnen- en buitenlandse artiesten vastgelegd; van Sonny Rollins en Wynton Marsalis tot Han Bennink en Tineke Postma, om maar een paar van de enorme aantallen musici te noemen. Hij exposeerde zijn werk al diverse malen, met name in Hilversum en omgeving. Naast zijn hobby koken, speelt hij met veel plezier trompet in een Hilversums amateurorkest. Hij geeft toe zich niet te kunnen meten met zijn helden op het jazz-podium.

Al tijdens zijn tienertijd raakte Evert-Jan geïnteresseerd in jazz, vooral de toenmalige experimenten met elektronische effecten en ritmes. Later verschoof zijn belangstelling naar akoestische, meer traditionele jazz. De grote oudere Amerikaanse en Nederlandse topmuzikanten hebben zijn aandacht, maar ook de jongere garde, zoals de Nederlandse saxofonist Kika Sprangers. Veel foto’s zijn gemaakt tijdens het North Sea Jazz Festival, waar hij sinds midden jaren 90 een frequent bezoeker is. Maar ook in cafés en kleinere zaaltjes waar nog een beetje licht is (want flitsen is uit den boze) heeft hij zijn favorieten gefotografeerd. Hij komt vrijwel maandelijks in Artishock, waar hij de door saxofonist Semmy Prinsen georganiseerde jazzconcerten trouw bezoekt.

Evert Jan Hielema
Om de grote diversiteit enigszins tot een serie te brengen heeft hij er bewust voor gekozen om, na een slechts beperkte nabewerking in de computer van belichting en contrast, de foto’s zwart/wit af te drukken. Daarmee beweegt Evert-Jan zich in de traditie die vooral vanaf de vroege jaren van het Blue Note-label (Francis Wolff) voor jazzfotografie prominent is geworden. Daarnaast is de Brabants/Belgische fotograaf Cees van der Ven een inspiratiebron voor hem. Voor de serie die nu geëxposeerd wordt, heeft hij een selectie gemaakt van meer of minder bekende jazzmusici in actie. Een groot aantal hiervan is in Artishock geschoten.

Evert-Jan is zeer verheugd dat Artishock hem graag de kans geeft om een zorgvuldig geselecteerd en hoogwaardig afgedrukt overzicht van zijn werk aan bezoekers te laten zien.

Meer foto’s zijn te bewonderen op www.xlent.nl/jazz.