Galerij

Expositie: Samenrijk

Opening 3 juni om 20.00 uur, gevolgd om 20.30 uur door de JAZZCLUB met The Hilversum Connection.


 Voor de foto-expositie “Samenrijk” legde  fotograaf  Robert Cornelis zijn vader Hans vast op film in het onherbergzame decor van Noordwest Zweden, het land van de Samen. Zij vervulden daar hun lang gekoesterde wens om samen een grote trektocht in onherbergzaam gebied te maken. Volledig zelfvoorzienend en zonder communicatiemiddelen. Voor Hans was het de ultieme trektocht: vanwege  toenemende achteruitgang door ernstig uitgezaaide prostaatkanker zou dit de laatste keer zijn dat hij zo'n tocht in zulke uitdagende omstandigheden zou kunnen volbrengen.

De expositie neemt de bezoeker mee door een prachtig desolaat landschap, met wisselende flora, lichtval en weersomstandigheden. Dit maakt de reis samen tot een spirituele ervaring. Deze tentoonstelling toont dan ook niet alleen een verzameling kunstwerken, maar vertelt ook een aangrijpend verhaal over een vader en zoon tijdens een belangrijke levensfase. 

“Slow travel”: om vliegen te vermijden reizen ze per trein naar het verre noorden. Daar wandelen zij twee weken in het imposante en verlaten berglandschap. Tent, kleren en proviand torsen ze mee in zware rugzakken, vaak buiten de gebaande paden. Met name voor Hans is de tocht door zijn verzwakte gezondheid een zware klus. Toch levert het samenzijn met zijn zoon in de overweldigende natuur momenten van intens geluk op. Door de omstandigheden gedwongen moet hij de leidinggevende vaderrol van vroegere jaren definitief opgeven en accepteren dat het nu zoon Robert is, die de eigenlijke verantwoordelijkheid heeft gedurende de risicovolle tocht. Dat pakt goed uit en leidt tot een verdieping van hun relatie.

 De weersomstandigheden wisselen van een heuse hittegolf tot hevige regen, mist en soms zelfs een pak sneeuw. Tijdens de tocht verandert het landschap en de flora. Roberts foto’s illustreren de grote diversiteit van weer en vegetatie. De foto’s maken indirect ook zichtbaar en invoelbaar dat de tocht ook psychologische hoogte- als dieptepunten kent. Van euforische gevoelens op het ene moment tot “er helemaal doorheen zitten” op een ander. Bij Hans speelt “Climb ev’ry mountain” uit de Sound of Music door zijn hoofd.

Voor Robert is fotografie een belangrijk middel om verhalen te ondersteunen. Technische perfectie is minder belangrijk dan de zeggingskracht van de beelden. Na een aantal jaren in het bedrijfsleven gewerkt te hebben studeert Robert momenteel antropologie aan de VU in Amsterdam. In de toekomst wil hij graag werkzaamheden op het gebied van de antropologie combineren met fotografie. De IJslandse natuurfotograaf Ragnar Axelsson is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Hans is momenteel bezig met zijn tweede chemokuur.  Een eventuele vervolgtocht zal een stuk simpeler moeten zijn. De herinnering aan de tocht in Zweden is voor hen beiden van onschatbare waarde. Ze hopen dat de beelden van hun reis zoals die bij Artishock te zien zijn bezoekers zullen inspireren om vergelijkbare uitdagingen aan te gaan!

Openingstijden Artishock: 
Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00 en tijdens de activiteiten (zie de website). 
Verder in overleg: 0625586354