Galerij

Expositie Bianca Pauline, Photographic artist : Life is beautiful

Opening 4 maart om 20.00 uur. Aansluitend om half negen JazzPodium met Heleen Schuttevaer, piano/zang.

 

FH poppen op een rij DSC 0056 versie 4 FB maat 2Alhoewel ze zich nergens voor hoeft te schamen, wil ze zelf niet op de foto. Ze blijft liever anoniem, al houdt ze graag lezingen over haar werk. Maar vooral maakt Bianca Pauline foto’s waar ze zelf op te zien is, vaak verschillende keren in dezelfde scene. Zij verschijnt in bijzondere, zelfgemaakte kleren en achter zelfgemaakte maskers. “Ik ben zelf het kunstobject, en de creatieve geest, en de uitvoerder.”

Met die spullen gaat ze op stap naar bijzondere locaties. Dat kan de Eng in Soest zijn, maar vaker zijn het vervallen gebouwen: “Ik neem geen lampen mee en doe nauwelijks aan nabewerking. Wat je ziet is heel naturel - het licht zoals ik het zelf zag in een situatie zoals ik die aantrof. Dan maak ik met de zelfontspanner foto’s over elkaar heen, met mezelf in verschillende houdingen. De maskers hebben geen namen, nee. Het zijn personages die uitdrukken wat ik wil zeggen in een foto.” 

“Ik weet precies wat ik wil, maar dat weet ik pas als ik de ruimte binnen kom. Van tevoren zoek ik wel uit welke maskers en kleding ik meeneem, vooral of de kleuren passen bij de locatie. Met het maken van kleding en maskers ben ik thuis constant bezig. Soms heb ik echt een verhaal in mijn hoofd maar moet ik jaren wachten voordat ik een geschikte locatie heb.” 

“Ik geniet vooral van de stilte op die verlaten plekken. Maar ook van het maken, het op pad gaan en het allerleukste: thuis de foto’s op groot scherm bekijken en soms mooie prints maken. En dan mag ik nog exposeren ook!” 

Vorig jaar verscheen in eigen beheer haar boek ‘My Story,’ een fotobiografie. “Ik heb een tweede en derde boek al af, maar geen geld om het te laten drukken.” Bij één van de foto’s staat: “Dit is wat ik voel als ik in de spiegel kijk.” In het dagelijks leven zien we een vrolijke blonde vrouw, in de spiegel op de foto een oude, kromgetrokken vrouw. “Mijn lichaam is op” verduidelijkt Bianca. “Door een zenuwontsteking heb ik altijd pijn en problemen met concentratie en geheugen.”

“Mijn werk is een statement tegen de cultuur van het uiterlijk. Het gaat om het innerlijk wat ik zo puur mogelijk weergeef. Hoe bizar ook, in mijn werk zie je precies wat er is. Het leven is mooi maar je moet het wel zien. En daar hoort humor, verleiding, liefde en romantiek bij, en kwetsbaarheid, bevrijding, geluk en ijdelheid. Maar ook angsten en fobieën horen erbij, onverwerkte herinneringen en de dood.” 

Bianca’s werk is te zien in unieke, ingelijste afdrukken. Het boek ‘My Story’ is nog beperkt leverbaar. Bianca staat ook op de sprekerslijst van de Koninklijke Nederlandse Fotobond

Behalve foto’s maakt ze ook video’s. “Mijn grote wens is nu om samen te werken met een band of muzikant, om met mijn ontwerpen op te treden in een muziekvideo.” 

Kijk hier verder voor werk van Bianca Pauline:

Openening opening zaterdag 4 maart a.s. om 20:00u. Toegang gratis. Artishock, Steenhoffstraat 46A. Aansluitend JazzPodium met Jeroen van Helsdingen: Latinella pop meets salsa.
Tot eind maart te bezichtigen tijdens activiteiten of op aanvraag via de huismeester, tel.: 06-25586354.