Galerij

Bob Jonkers

Van 4 juni tot 30 juni kunt u genieten van het kleurrijke werk van Bob Jonkers.

De laatste tentoonstelling voor de zomer is een heel bijzondere. Bob Jonkers, een jonge kunstschilder toont er zijn werk, vanaf de Swedish Academy tot na de corona-periode.

De opening is op 4 juni, om 20.00 uur in Artishock en ook nu weer gaat dit feestje over in een jazz-sessie van de JazzClub met 'Straight Ahead 4'.

Bob JonkersLeren van de oude meesters

Bob heeft zijn opleiding gevolgd aan de Swedish Academy of Realistic Art van 2017 tot in 2020. Hij heeft voor deze Academy gekozen omdat hij wilde leren schilderen. Bob: “ op de Willem de Kooning Academie, Rotterdam, leerde ik niks. Als het niet abstract was, telde je niet mee”.

Hij wilde echt het ambacht leren,  eerst leren kijken, tekenen, met houtskool werken volgens de methode van de oude meesters. Zo natuurgetrouw mogelijk. “het was de beste tijd van mijn leven. Het had iets magisch ik wist niet dat zoiets bestond....”  Bob had het gevoel dat als hij deze opleiding afmaakte hij een echt vak had geleerd. 

Bob kwam terug in Nederland aan het begin van de corona-periode. De lockdown beperkte hem uiteraard in zijn wens zijn technieken met hedendaagse concepten uit te werken. Maar hij heeft toen een veelheid aan zelfportretten gemaakt. En verbeterde de manier waarop hij een portret tekent en weet langzamerhand hoe hij zich als kunstenaar wil ontwikkelen. Doel is daarbij ook om de techniek wat los te kunnen laten.

Bob: “de lockdown periode was een simpel bestaan, ik kon me goed focussen maar qua inspiratie had ik weinig input.”

(Zelf)portretten

Nu probeert Bob weg te stappen van zelfportretten, zich meer te richten op zijn sociale leven en dat uit te werken.  Maar wel in portretten.

Bob heeft contact met verschillende galeries, toevallig nu ook in de maanden juni/ juli. Galerie Bonnard in Nuenen en een kasteel in Ruurlo.  Vorig jaar kreeg hij een eervolle vermelding van de Stichting Nederland portret prijs die de hedendaagse portretkunst wil bevorderen. Met het werk ‘losgeslagen’. Exposeren in Artishock is een aardige aanvulling.

Op de vraag aan de jonge kunstenaar naar zijn mening over Nft-kunst (Non-Fungible Token), video-kunst die je koopt met bitcoin zegt hij “Je koopt met cryptomunten en dan blijft het werk met een authenticiteitsnummer van jou. Het is nu een soort bubble maar ik denk dat het een zeperd is. Vrienden van mij hadden er enig succes mee. Maar pronken met schermen, gaat het nog wel om kunst?”

Bob is ervan overtuigd dat de fysieke kunst nooit waarde zal verliezen. En ook figuratieve kunst. Er wordt soms gedacht hoe abstracter hoe beter, er zijn gelukkig mensen die toch van concreter werk houden.

Figuratief spreekt voor zich, in tegenstelling tot ‘uitleg nodig hebbende kunst’.

Openingstijden Artishock: woens- en vrijdagochtend van 10.00 - 12.00, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15. Verder in overleg: 0625586354. Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.