Home

logo

6 t/m 23 november 2004

Artishock-exposant in de maand november is de Marjolein Knol (47). Ze groeide op in Hilversum en woont tegenwoordig in 's Graveland. Zij vult haar werkzame leven met schilderen en musiceren. Een voorkeur heeft ze niet. In beide disciplines is het vaak worstelen, maar komen ook die paar geluksmomentjes' voor, waar ze 'het allemaal voor doet'.

Al op haar vierde kreeg Marjolein haar eerste viool. Begrijpelijk als je dochter bent van Frits Knol, eertijds vermaard concertmeester van het Utrechts Symfonie Orkest en hoofddocent aan het Utrechts Conservatorium. Na het vroege overlijden van broer Michael kwam diens contrabas in haar bezit. Haar huidige muzikale partner, pianist Marijn ten Houte de Lange, met wie ze het duo 2Gether vormt, haalde haar over dit instrument te verkennen. Nu heeft ze al weer haar tweede, een prachtexemplaar uit 1870. Knol: "Je komt er niet om heen dat de contrabas zo'n menselijke verschijningsvorm heeft.Gracieuze ronde vrouwelijke vormen en een donkere mannelijke stem. Iemand zei eens dat het lijkt of ik tijdens mijn spel dans met een man uit Salamanca."

De contrabas figureert ook regelmatig in Knols schilderijen. Haar werk is expressief en kleurrijk. Doeken met forse afmetingen schuwt zij niet. Knol: "Het heeft iets om zo uit te pakken, maar op een gegeven moment heb ik geen ruimte meer voor die grote lellen. Dan maak ik maar weer een serie kleinere. Ook fijn om te doen."

Haar scholing in de beeldende kunst deed zij op aan de lerarenopleiding SOL in Utrecht en aan de Maastrichtse Kunstacademie. Zij exposeerde verscheiden keren in binnen- in buitenland. Enkele jaren geleden nog twee maanden lang in de gerenommeerde Galerie Bel Etage aan de Prinsengracht in Amsterdam. In Salzburg won ze tijdens een zomeracademie gegeven door Sandro Chia een Oostenrijke cultuurpijs. Verder geeft zij jaren wekelijks lessen portrettekenen en schilderen bij de vereniging 'Kleur en Toets' in Hilversum.