Film programma
  I Am the River, The River is Me – Lom – NZ – 2024 – 88 minuten  
  IAmtheRiverTheRiverisMe 450  
al            

Regisseur: Lom

De film bewijst maar weer eens dat inheemse volkeren de wijsheid in pacht hebben om de aarde te redden.

De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen.

Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, nodigt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten uit op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier. Terwijl rivier en reizigers organisch samenstromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden.

‘I Am The River, The River Is Me’ is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van het kapitalisme en individualisme - het is een ‘call for action’, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde.
Een documentaire over hoe inheemse wijsheid urgenter dan ooit is geworden nu we de klimaatcrisis van onze planeet het hoofd moeten bieden.

Zondag 29 en maandag 30 september, 20.00 uur.


ticket res film

logo filmhuis liggend