Film
  Persian Lessons – Perelman – DE – 2020 – 128 minuten  
  Persian Lessons 450  
16 gew gro        


Het Filmhuis is nu gesloten, maar zodra we weer open gaan, kunt u boeken voor deze film en vindt u hieronder weer de bekende knop waarmee u kunt reserveren.
Wanneer we open gaan is afhankelijk van toekomstige Corona maatregelen van de Rijksoverheid.

Toegang tot deze voorstelling is alleen mogelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info.


Nieuwe aanvangstijd avondvoorstellingen

Vanaf JANUARI wordt de aanvangstijd van alle avond filmvoorstellingen 20.00 uur (was 20.15 uur)!

Regie: Vadim Perelman
Acteurs: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch, Alexander Beyer

In 1942 is Europa bezet. De Antwerpse Jood Gilles wordt door SS-soldaten gearresteerd en naar een kamp in Duitsland gestuurd. Hij ontsnapt ternauwernood aan zijn executie door zich voor te doen als Iraans in plaats van Joods, want hij ruilt uit medelijden met een van zijn lotgenoten een half stokbroodje tegen een willekeurig Perzisch boek. Het zou een fortuin waard zijn.

Als niet lang daarna de inzittenden van het busje zonder pardon worden neergemaaid door een doodseskader, weet Gilles door een geniale ingeving zichzelf te redden: hij is Perziër, geen Jood. Hij heeft toch niet voor niets een boek in het Farsi op zak?
Het gevaar is echter nog niet geweken, want hij krijgt de onmogelijke opdracht SS-officier Koch Perzisch te leren, een taal die hij zelf niet machtig is. Hij verzint elke dag nieuwe ‘Perzische’ woorden, die hij door een ingenieuze truc moet zien te onthouden.
Koch’s verdenkingen nemen echter toe en Gilles beseft dat hij dit geheim niet voor altijd vol zal kunnen houden. Hoe vergezocht het ook klinkt, het werkt prima.

Naarmate ‘Persian Lessons’ vordert, ontstaat een spel dat steeds zenuwslopender wordt. Want Koch, heerlijk schmierend gestalte gegeven door Lars Eidinger, is niet op zijn achterhoofd gevallen. En Nahuel Pérez Biscayart is uitstekend gecast als Gilles, die met zijn ogen voortdurend een combinatie van waakzaamheid, intelligentie en verbijstering uitstraalt.
Ze dansen om elkaar heen, lijken soms nader tot elkaar te komen, maar altijd is er de niet aflatende dreiging dat Gilles een misstap begaat.

Waarom gekozen: Wat leef je mee met de gevangene Gilles die het lukt om op  tragikomische manier les te geven in namaak Farsi aan de kampcommandant Klaus Koch. Aan het einde van de film ga je met een toch met een voldaan gevoel naar huis.

Woensdag 26 januari, 20.00 uur.Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend