Film
  Un Monde – Wandel – BE – 2021 – 72 minuten  
  Un Monde 450  
12 gew eng        


Het Filmhuis is nu gesloten, maar zodra we weer open gaan, kunt u boeken voor deze film en vindt u hieronder weer de bekende knop waarmee u kunt reserveren.
Wanneer we open gaan is afhankelijk van toekomstige Corona maatregelen van de Rijksoverheid.

Toegang tot deze voorstelling is alleen mogelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info.


Nieuwe aanvangstijd avondvoorstellingen

Vanaf JANUARI wordt de aanvangstijd van alle avond filmvoorstellingen 20.00 uur (was 20.15 uur)!

Regie: Laura Wandel
Acteurs: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Karim Leklou, Laura Verlinden

We volgen in deze film de zevenjarige Nora, die voor het eerst naar de basisschool gaat. Met tranen in haar ogen klampt ze zich vast aan broer Abel. Ze wil hem niet laten gaan.
Tijdens de eerste pauze zoekt ze Abel meteen op, wat resulteert in een ruzie tussen Abel en zijn vrienden. Het gevolg is dat Abel het slachtoffer wordt van pesten. Vervolgens moet Nora machteloos toekijken hoe haar broer steeds dieper in de put belandt, zonder dat ze kan ingrijpen.

Meteen opvallend is de visuele presentatie. Nora staat in elk shot centraal, terwijl de achtergrond helemaal uit focus is. Er is bijna geen betere vertoning van hoe een kind de wereld om zich heen ziet: alles draait om hem of haar en al het andere is achtergrondruis. Het schoolplein is een dynamische plek waar op de achtergrond doorlopend dingen gebeuren.
Nora besteedt hier echter geen aandacht aan. In haar ogen is zij immers het centrum van deze wereld. De kwesties die de kinderen bespreken confronteren Nora met haar thuissituatie, maar daar wordt amper op ingegaan. Duidelijk is dat er iets mis is, maar wat precies blijft grotendeels open voor interpretatie. Misschien wel te veel, want het leidt af van het veel interessantere conflict dat zich direct voordoet, namelijk de relatie tussen Nora en haar broer.

Waarom gekozen: Leef mee in de ogen en het gezicht van 6-jarige Nora, die voor het eerst naar school gaat. Een must voor iedere ouder of leerkracht die denkt “dat het wel meevalt”. Heftig en ontroerend mooi.

Zondag 30 januari 11.00 uur.Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend