Film
  De Apenprins – Lux/Fr – Laguionie – 2019 – 77 minuten  
  De ApenPrins 450  
6 eng gew        

Regisseur: Jean-François Laguionie, Xavier Picard
Acteurs: Enrico Di Giovanni, Thomas Sagols, Gabriel Le Doze, Marie-Madeleine Burguet, Celia Rosich

ALLEEN VOOR DE KINDEREN - OUDERS EN BEGELEIDERS MOGEN HELAAS NIET BINNEN!!!  

Let op: Dit is een Franstalige film met Nederlandse ondertiteling.

Tom is als baby te vondeling gelegd en groeit op bij professor Abervrach en Elizabeth, twee slimme, rebelse wetenschappers. Zij wonen op het eiland Nioukos bij een prachtige, vreemde stad, waar iedereen gelooft dat zij de enige bewoners op aarde zijn.
Op een dag spoelt de oude apenprins Laurent aan op het strand. Hij is ondanks het verschil in animatiestijl toch nog te herkennen. De prins wordt bij Tom thuis verzorgd en onderzocht. Het is een ander soort aap, en daar hebben Toms verzorgers interesse in. Maar ook verachting, juist omdat hij anders is.

Net als in zijn eerste lange animatiefilm (‘Le Château des Singes’) (‘A Monkey’s Tale’), of eigenlijk in meerdere van zijn vorige films, klinkt er in Laguionies nieuwe film een maatschappijkritische noot. Opnieuw houdt hij de mens duidelijk een spiegel voor door te tonen hoe wij in het algemeen over het onbekende en de ander denken.
Tom is de enige die op een vriendelijke manier interesse in de prins toont. Hij is niet bang voor de grote, brede aap en neem hem mee naar buiten om hem de wereld waarin hij leeft te tonen.

‘De ApenPrins’ gaat nog een stap verder in de maatschappijkritiek. Er ligt een sterke nadruk op de relatie tussen de stad en de natuur. Laguionie toont hoe aan de ene kant dieren in harmonie leven met de natuur en hoe andere de natuur als een vijand zien en vernielen. De stad en het bos zijn in strijd met elkaar om dezelfde grond. De stijl van de animatie past goed bij de thematiek.‘

Vrijdag 1 oktober, 16.00 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend