Film
  Judas and the Black Messiah – VS – King – 2021 – 127 minuten  
  Judas and the Black Messiah 450  
16 gew gro        

Regisseur: Shaka King
Acteurs: Daniel Kaluuya, Jesse Plemons, Lakeith Stanfield, Dominique Fishback, Ashton Sanders, Martin Sheen, Amari Cheatom, Lil Rel Howery, Algee Smith

Let op: toegang tot deze voorstelling is alleen mogelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info.

De zwarte messias uit de titel is Black Panther Fred Hampton en zijn Judas is Bill O’Neal, een kruimelcrimineel die eind jaren zestig door de FBI wordt geronseld om te infiltreren bij Hamptons afdeling van de Black Panther Party for Self-Defense in Chicago.
Waar gebeurd, wat deze tragische geschiedenis nog aangrijpender maakt. Fraai geschoten en genuanceerd verteld, maar de allergrootste troef van de film is acteur Kaluuya (‘Get Out’), die eindeloos veel kanten van Hampton laat zien – bevlogen, strijdbaar, verliefd, verlegen, etc – en voor zijn rol terecht werd onderscheiden met een Oscar (voor beste bijrol).
De Volkskrant schrijft in juni 2021: “Ik bén een revolutionair!” Met een gebalde vuist in de lucht schreeuwt William O’Neill het mee, tijdens de speech van Black Panther-leider Fred Hampton.

Maar dan bevriest zijn blik – in het opgezweepte publiek ziet hij plots zijn broodheer, de FBI-agent die hem de opdracht gaf te infiltreren in de beweging. Wat gebeurt er in dat hoofd? Voelt hij zich betrapt in zijn enthousiasme? Was hij gegrepen door de passie van het moment of door de ideeën die Hampton verkondigt? Of was dat alles gespeeld, en is het angst voor ontdekking die je in zijn ogen ziet? Het valt niet met zekerheid te zeggen in ‘Judas and the Black Messiah’, dat de beweegredenen van deze mol nooit helemaal eenduidig laat interpreteren.
De film speelt zich af in de mindere buurten van Chicago, die zonder enige valse glamour of extra drama zijn neergezet. De minder fraaie standpunten van de Black Panthers worden niet helemaal weggemoffeld. Van Hampton komen ook zijn minder sympathieke kanten aan bod; O’Neill is geen eenvoudige door geld gedreven, bespeelde man die tot inkeer komt.

Onze programmeur: ‘Op zichzelf al een spannende film over het zoveelste staaltje van wit illegaal  overheidshandelen tegenover de zwarte bevolking. De getuigenis van historische hoofdpersoon in de film maakt hem helemaal onvergetelijk.’

Vrijdag 24 september en maandag 4 oktober, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend