Film
  The Assistant – Green – USA - 2019 – 87 minuten  
  The Assistant 450  
16            

Regisseur: Kitty Green
Acteurs: Julia Garner, Matthew Macfadyen, Kristine Froseth, Clara Wong, Juliana Canfield, Patrick Breen, Liz Wisan, Noah Robbins, Jon Orsini, Bregje Heinen

De film beslaat een volledige werkdag van een jonge vrouw die werkzaam is in een New Yorks kantoorgebouw, waar ze in alle vroegte als eerste op haar werkplek arriveert en uiteindelijk als laatste zal vertrekken. Geen ongebruikelijke dag voor haar.
Wanneer zij aan een collega vraagt hoe zijn weekend was, stelt hij haar dezelfde vraag. Haar antwoord: "Ik was hier." Haar werk staat geen privéleven toe. Het is een samenraapsel van taken waar haar meerderen zich te goed voor voelen: van het regelen van taxi's en het bestellen van de lunch tot het doen van de afwas en flesjes water klaarzetten voor een vergadering. Allerlei ondankbaar werk waarvoor ze eigenlijk te hoog gekwalificeerd is.

Gaandeweg wordt duidelijk dat ze actief is voor een groot filmbedrijf, als assistente van een machtige filmproducent. Dat komt als een verrassing, want visueel is er niets dat daarop duidt. Het kantoorgebouw vertoont geen enkel spoor van de glitter en glamour die we met de filmindustrie associëren. Er hangt niet eens een poster aan de muur. Als Hollywood de etalage is van de filmindustrie, dan is deze kille werkplek het magazijn.
De flarden van conversaties die ze meekrijgt, gaan aldus niet over het creatieve aspect van de filmwereld, maar louter over de zakelijke kant: markten, contracten en rapporten. Haar baan als assistente is een eerste stap richting een carrière als filmproducent, maar het lijkt erop dat haar werk niet zozeer een proeve van bekwaamheid is, maar vooral een test van haar loyaliteit.

Onze programmeur: ‘Deze film laat  een lange dag uit het leven van een jonge assistente op een filmproductiekantoor zien, en toont op een subtiele manier de onontkoombaarheid van seksuele intimidatie op werk.’

Donderdag 10 en zondag 27 juni, 20.15 uur, zondag 20 juni, 11.00 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend