Film
  Buladó – Janga – NL – 2020 – 86 minuten  
  Bulado 450  
9 eng gro        

Regisseur: Eché Janga
Acteurs: Tiara Richards, Felix de Rooy, Everon Jackson Hooi, Brend Kouijzer, Bert Aengenendt, Chanella Hodge, Mimoushka Lieuw, Alex de Lanoy, Zahavi Ricardo, Juric Phelipa, Vanessa Abad, Janise Maria Hooi, Esperanza Copini, Idelma Mercelina

De film opent met een prachtig poëtisch relaas over de wind, met shots van wolken die op flinke snelheid over het eiland trekken. Op eilanden is de wind een immer aanwezig en fascinerend element. De luchtstromen krijgen nog een extra mystieke lading omdat het ook een middel wordt om te communiceren met geesten van de voorouders. Het is een prachtig spel met de elementen.

‘Buladó’ speelt zich af op het platteland van Curaçao en vertelt het verhaal van de 11-jarige Kenza, die – sinds het overlijden van haar moeder jaren geleden – leeft met haar vader en opa. Vader is rationeel en wil dat Kenza Nederlands spreekt, terwijl opa juist spiritueel is en alleen Papiaments spreekt.
De jonge Kenza stuitert een beetje tussen beiden heen en weer, maar is vooral erg eenzaam in het verdriet over haar verloren moeder. Het elfjarige meisje heeft haar moeder nooit gekend.

Dit gebrek aan een moederlijke figuur begint op deze leeftijd een steeds groter gemis te worden. Zeker als ze ook nog eens voor het eerst ongesteld wordt. De vader van Kenza kan moeilijk met haar emoties omgaan. Zo spijbelt ze nogal veel en ook op school is ze vaak betrokken bij ruzies. Haar opa fascineert haar wel. Hij heeft constant een fles drank in de hand, maar zit vol mooie verhalen over hun voorouders en geesten.

Een prachtige, persoonlijke vertelling van regisseur Janga (‘Helium’), die steeds de juiste toon weet te treffen en in de jonge Richards een fenomenale hoofdrolspeler heeft. Openingsfilm van NFF2020 en bekroond met het Gouden Kalf voor beste film. Een magisch-realistisch en liefdevol familieverhaal uit Curaçao.

Zondag 6, maandag 14 en woensdag 23 december, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend