Film
  De Belofte van Pisa - ter Hall – NL – 2019 – 110 minuten  
  De Belofte van Pisa 450  
12 gro dru        

Regie: Norbert ter Hall
Acteurs: Shahine El-Hamus, Olivia Lonsdale, Yorick van Wageningen, Mahfoud Mokaddem, Sjaak, Monic Hendrickx, Thor Braun, Nora El Koussour, Raymond Thiry, Nils Verkooijen, Carly Wijs, Tine Joustra

Wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje, zo luidt het gezegde. Het milieu waarin je opgroeit en de mogelijkheden die de maatschappij je biedt, kunnen inderdaad bepalend zijn voor je toekomst. Voor sommigen is de aloude zegswijze helaas de realiteit, maar er zijn ook vechters die zich uit het keurslijf weten los te rukken en hun toekomst zelf vormgeven.

Mano Bouzamour heeft tot nu toe twee romans geschreven en is tevens actief als columnist. Hij is het schoolvoorbeeld van een rebelse jongen die zich heeft weten te ontworstelen uit zijn milieu dat enkel het slechtste scenario voor hem leek uit te stippelen. Het is dan ook niet zo gek dat zijn debuutroman ‘De Belofte van Pisa’ een sterke autobiografische inslag had. De filmbewerkers hebben het bronmateriaal wel wat omgegooid, al blijft de thematiek in de kern intact.

Het strijdtoneel is dit keer niet de Amsterdamse Diamantbuurt maar Amsterdam Noord. Hoofdpersoon Samir, door iedereen Sam genoemd, kan fantastisch trompet spelen. Sam’s tien jaar oudere broer Mo en zijn vriend Soesi zorgen er daarom voor dat Sam auditie mag doen bij het Muzieklyceum Zuid. Samir blijkt op de schoonmaakster na de enige Marokkaan op de opleiding. Hij draagt een trainingsbroek en sneakers en wordt door zijn schoolgenoten met de nek aangekeken. Zo goed en kwaad als gaat houdt Sam de twee werelden thuis en school gescheiden.
Wat deze boekverfilming meer maakt dan de som der delen is het uitstekende acteerwerk van hoofdrolspeler Shaine El-Hamus en het scenario van Robert Alberdingk Thijm.

Waarom gekozen: ‘Met plezier gekeken naar Samir's worsteling tussen vrijheidsdrang en loyaliteit in mooi Amsterdam.’

Maandag 24 februari en woensdag 4 maart, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend