Film
  The Third Wife – Mayfair – VIE – 2018 – 94 minuten  
  Third Wife 450  
16            

Regisseur: Ash Mayfair
Acteurs: Nguyen Phuong Tra My, Mai Thu Huong Maya, Nu Yên-Khê Tran, Hong Chuong Nguyen, Long Le Vu

Het patriarchaat is een gevangenis voor iedereen. Zowel mannen als vrouwen worden in een keurslijf gedwongen om bepaalde rollen te vervullen. Zeker als het patriarchaat zich manifesteert in de vorm van een strakke familiehiërarchie waarin het mannelijk familiehoofd beslist over het lot van anderen en hen liefde, levenskeuzes en een stuk menselijkheid ontneemt.
De Vietnamese debuutfilm van Ash Mayfair, het adembenemend mooi gefilmde ‘The Third Wife’, toont dit alles sterk aan. Er is gelukkig af en toe een sprankje hoop voor de mensheid, ook in dit verstikkende systeem dat met regels en rituelen het hele leven bepaalt.

May wordt in het negentiende-eeuwse Vietnam de derde vrouw van een rijke landeigenaar. Ze is pas veertien. Haar ontmaagding op haar huwelijksnacht begint met het opzuigen van een bolletje eigeel van haar buik, het begin van de rituelen. Haar twee oudere 'zussen', de eerste twee vrouwen, bekijken haar komst meewarig maar omarmen haar al snel - ze zaten immers ooit in hetzelfde schuitje.

Het leven op het landgoed gaat gebukt onder de wil van meneer, maar het huishouden bestaat grotendeels uit vrouwen. Niet in de laatste plaats omdat de twee vrouwen tot nu toe alleen maar dochters hebben gebaard - daar is May eigenlijk voor gehaald. Het resulteert in een soort gemeenschap van vrouwen die voor elkaar zorgen en er het beste van maken. May staat centraal, maar door de band die ontstaat wordt het ook het verhaal van de andere vrouwen, inclusief de oude huishoudster die voor iedereen zorgt.

Waarom gekozen: ‘Een adembenemende mooi gemaakte film met prachtige natuuropnamen en close ups van zijderupsen. Ieder beeld is betekenisvol.’

Woensdag 29 januari en zondag 9 februari, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend