Film
  Stones have Laws – van Brummelen – NL – 2018 – 100 minuten  
  Stones have Laws 450  
al            

Regie: Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan, Tolin Alexander

‘Stones Have Laws’ (‘Dee Sitonu a Weti’) neemt de toeschouwer mee naar het regenwoud van Suriname en wijdt deze in in het leven van de Marrongemeenschap. De film vervlecht orale overleveringen over Afrikaanse voorouderlijke tradities en ontsnappingen aan slavernij met nieuwe rituelen en laat zien hoe industrieën die de regio ontbossen door grootschalige houtkap en mijnbouw de krachtige banden van de gemeenschap met het land in gevaar brengen.

De Nederlandse kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, en de Surinaamse theatermaker Tolin Erwin Alexander hebben de Marrongemeenschap intensief betrokken bij de ontwikkeling van het project dat tot stand kwam door een experimenteel proces van collectief script-maken en performance. Het resultaat is een unieke filmische vorm die voorouderlijke tradities vermengt met nieuwe vormen van filmmaken, waarin documentaire, poëzie en theater samenkomen.
Kunstenaarsduo Van Brummelen en De Haan bracht vier jaar door in de Surinaamse jungle. Daar filmden ze in samenspraak met de Marrons – nakomelingen van Afrikanen die zich uit slavernij hebben bevrijd – de geschiedenis van het leven in het bos, dat dreigt te verdwijnen.

Een buitengewoon pientere, theatrale documentaire over de actualiteit van het koloniale verleden, die een alternatieve kijk biedt op hoe westerse ‘geldlanders’ met de aarde omgaan. Gefilmd in het kalmerende ritme van de natuur, met een bijzondere geluidsband.

Maandag 27 januari, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend