Film
  So long my Son - Wang – CH – 2019 – 185 minuten  
  So Long My Son 450  
9 eng gro        

Regisseur: Wang Xiaoshuai
Acteurs: Jingchun Wang, Yong Mei, Du Jiang, Guo-Zhang Zhao-Yan, Li Jingjing, Qi Xi, Roy Wang, Xu Cheng

Voor elke ouder is de dood van een kind het ergst denkbare wat kan gebeuren, maar waarschijnlijk is dit nergens zo erg als voor ouders in China, waar het lange tijd was toegestaan slechts één kind te krijgen. Dit is wat Yaojun Liu en Liyun Wang begin jaren tachtig overkomt, wanneer hun zoon tijdens het buitenspelen verdrinkt.
Het stel vlucht naar de andere kant van het land, weg van de herinneringen en de problemen die de dood van hun zoon met zich meebrengen. Waar ze ooit samen in een grote fabriek werkten en omringd waren door vrienden, lijkt nu alles wat hun leven de moeite waard maakte te zijn verdwenen en hebben ze alleen elkaar nog.
Intussen zie je de decennia langs ze heen trekken in prachtige, soms wel minutenlange shots die alles persoonlijk maken.

Op het eerste gezicht lijkt dit verhaal niet bijster inspirerende opgebouwd te zijn, laat staan genoeg voor een drie uur durende vertelling. Maar juist daarin schuilt de kracht van deze film. Wang laat de empathie, die het verhaal en de personages nodig hebben, langzaam groeien. Hij weigert consequent haast te maken, zowel tijdens het behandelen van de grote thema's als met de minder belangrijke onderdelen.
De tragiek krijgt de ruimte om langzaam in te werken en mede daardoor voelen de sprongen in de tijd geen moment gekunsteld of bevreemdend. Aan het eind van de film zie je geen oude mensen die ooit jonge mensen waren; het zijn nog precies dezelfde mensen, alleen jaren later. Wat daaraan bijdraagt, is de keuze dezelfde acteurs te gebruiken voor de volledige levensloop van de personages.

Winnaar van twee prijzen op Berlijn 2019 (beste acteur en beste actrice).

Onze programmeur: ‘Boeiend van begin tot eind, ondanks de lengte van de film. Je wordt meegenomen in het leven van een ouderpaar op het Chinese platteland dat een kind verliest. Ingrijpend in het kader van de éénkindpolitiek. Door de nauwkeurige observatie een aangrijpende beleving.’

Zondag 27 oktober en maandag 4 november, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend