Film
  Ága - Lazarov - BG/FR - 2018 - 96 minuten  
  Aga 450  
12            

Regisseur: Milko Lazarov
Acteurs: Mikhail Aprosimov, Feodosia Ivanova, Sergei Egorov, Galina Tikhonova, Afanasiy Kylaev

Een rendier verschijnt aan de horizon. Nanook ziet hem vanaf de plek waar hij net een val heeft gebouwd met een aantal stokken. Hij kijkt toe hoe zijn prooi in de verte verdwijnt, het dier waar hij zijn hele leven op gejaagd heeft maar dat nu zo zeldzaam is geworden dat het een mythische status heeft gekregen.

Een monumentaal moment in ‘Ága’, dat gedomineerd wordt door prachtige beelden van (haast) lege sneeuwlandschappen in Noord-Siberië, waar Nanook en zijn vrouw Sedna op zeer traditionele manier proberen te overleven. Het trage tempo van hun levensstijl wordt gereflecteerd in dat van de film, dat enig geduld vergt van het publiek. Dat wordt beloond met mooie landschappen, prachtige verhalen over rendieren en dromen, en veel aandacht voor de alledaagse bezigheden van de twee oude mensen.
De tijd kruipt voort maar is nooit te stoppen. Hun tijd lijkt voorbij te zijn. Dat wordt onderstreept door de levensgevaarlijke situatie waarin Sedna verkeert. Ze heeft een wond op haar buik, maar behandelt die met een traditioneel medicijn. Nanook ziet eenzelfde soort wond op de dieren die ze genoodzaakt zijn te eten. Samen met de natuur zijn zij aan het uitsterven.

Niet aan het uitsterven is hun dochter, Ága, het titelpersonage dat jaren geleden de joert van haar ouders verliet om een modern leven te leiden. Sedna wil graag over haar praten en haar weer zien, maar Nanook wil er niets van horen. Waarom Nanook niet over zijn dochter wil praten wordt nooit hardop uitgelegd, hoewel wel duidelijk wordt dat het conflict tussen dochter en ouders te maken heeft met haar achterlaten van hun traditionele levenswijze.

Geselecteerd door onze programmeur: ‘Nanook en Sedna houden ondanks dat ze veel tegenslagen hebben stand in het wegsmeltende Siberië. Film heeft op mij zeer veel indruk gemaakt.’

Zondag 29 september en maandag 7 oktober, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend