Film
  Capharnaüm – Labaki – LB – 2018 – 120 minuten  
  Capharna 450a  
12 eng gro        

Regisseur: Nadine Labaki
Acteurs: Zain Alrafeea, Yordanos Shifera, Treasure Bankole, Fadi Youssef, Kawtar Al Haddad

“Waarom wil je je ouders aanklagen?” vraagt de rechter aan de twaalfjarige Zain. “Omdat ze me op de wereld hebben gezet”, luidt het antwoord van het jochie.
Het is een bizar begin van ‘Capharnaüm’ (chaos), winnaar van de Grand Jury Prize van het filmfestival van Cannes.
De film laat zich kenmerken als een bizar, maar opvallend en bij vlagen intens drama over de keiharde samenleving waarin sommige mensen leven.

De twaalfjarige Zain is bepaald niet in de makkelijkste omstandigheden opgegroeid. Hij leeft in een groot gezin in een paar slecht onderhouden en smerige kamers bij een oudere man. Als zijn ouders besluiten zijn elfjarige zusje aan die man uit te huwelijken, is de maat voor Zain vol. Hij is het leven beu, loopt weg van huis en zoekt naar een minder moeilijk bestaan. Uiteindelijk vindt hij dat bij de Ethiopische immigrante Rahil. Maar echt veel makkelijker wordt het niet voor hem. Rahil heeft haar eenjarige zoon Yonas om voor te zorgen en spaart geld om een nieuwe ID-kaart te kunnen kopen.

Op een dag komt Rahil niet thuis van haar werk en staat Zain er weer alleen voor. Ditmaal met een babybroertje voor wie hij moet proberen te zorgen. Daarmee is het leven nog moeilijker dan eerst en moet Zain nieuwe manieren vinden om te kunnen overleven. Uiteindelijk gaat Zain te ver en wordt veroordeeld tot vijf jaar cel.
Voor Zain is dat een kans om zijn ouders aan te klagen, wat hij dan ook doet. Zij moeten maar eens uitleggen waarom ze hem leven gegeven hebben, terwijl ze geen geld voor hem hadden. Ze waren zo arm dat ze niet eens naar het gemeentehuis konden gaan om hem te registreren, waardoor het jochie geen kans kreeg om naar school te gaan.

Geselecteerd door onze programmeur: ‘Capharnaüm is een indringend gefilmd en geacteerd portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind. Een film die je lang bij zal blijven.’

Zondag 2 juni, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend