Film
  Can You Ever Forgive Me? – Heller – USA – 2018 – 109 minuten  
  Can You Ever 450  
6 eng gro        

Regisseur: Marielle Heller
Acteurs: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Jane Curtin, Dolly Wells, Anna Deavere Smith

Kunnen we Lee Israel ooit vergeven? Ze beging een van de grootste zondes die schrijvers kunnen begaan: valsheid in geschrifte. Hollywood kan haar inmiddels wel vergeven, getuige de dankbare verfilming van haar gelijknamige memoires die Oscarnominaties opleverden voor Melissa McCarthy en Richard E. Grant.
De aangename, lichtkomische filmversie schetst een sympathiek portret van de schrijver, waarbij haar misdaden een manier zijn om een depressie te boven te komen.

Lee Israel is auteur van biografieën van bekende mensen. Haar carrière begon in de jaren zestig voortvarend met een profiel van Katherine Hepburn, maar zit begin jaren negentig volledig in het slop. Ze krijgt geen woord meer op papier, haar laatste werk verkoopt zo slecht dat haar uitgever haar liever ziet gaan dan komen en de achterstallige huur stapelt zich op.
Dan ontdekt ze per toeval dat ze geld kan verdienen door brieven van bekende mensen te verkopen aan boekwinkels in New York. Lee Israel steelt er één uit een bibliotheek, maar daarna is de bron eigenlijk al op. Dus besluit ze zelf de brieven te schrijven, en de handtekeningen te vervalsen. Hoe sappiger, hoe meer dollars ze ervoor kan vragen.

De boekhandelaren smullen ervan, en Lee Israel ook. Haar talent om in de huid van bekende mensen te kruipen en vanuit hun perspectief te schrijven, wordt ten volle benut en ze krijgt er ook een kick van om de elitaire literaire wereld, die haar had afgewezen en afgeschreven, voor de gek te houden en een poot uit te draaien. Daardoor krijgt ze een nieuw gevoel voor eigenwaarde en klimt uit het diepe dal van haar depressie (hoewel ze er niet minder whisky van gaat drinken).

Geselecteerd door onze programmeurs, want: 'Een drama vol geestige momenten. Een aanrader voor een ieder eens wat anders wil zien dan een grote blockbuster.'

Maandag 29 april en woensdag 8 mei, 20.15 uur.

 


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend