Film
  At Eternity's Gate – Schnabel - USA/UK/FR – 2018 – 111 minuten  
  At Eternity s Gate 450  
12 gro eng dru      

Regisseur: Julian Schnabel
Acteurs: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Niels Arestrup

Vincent van Gogh is en zal altijd onderwerp van gesprek blijven. Zijn schilderijen trekken honderdduizenden zo niet miljoenen bezoekers per jaar en het leven van de uit Zundert afkomstige predikantszoon wordt keer op keer beschreven en verfilmd.
Het visueel verpletterende ‘Loving Vincent’ is nog niet uitgegalmd of een nieuwe kandidaat doet zich alweer voor.

Deze keer doet ‘At Eternity’s Gate’ een poging om Van Gogh te laten herleven. De film beslaat de laatste levensfase van Van Gogh: de jaren in Frankrijk toen de kunstenaar op excentrieke wijze werkte, dacht, bewoog en keek. Waarom wéér een film over Van Gogh? Waarschijnlijk omdat er nog tal van persoonlijke, artistieke, uitdagende en misschien ook wel commerciële motieven bestaan. Terecht, want Van Goghs leven blijft nu eenmaal omhuld met een mystieke laag die zijn leven zo interessant maakt.

Niet alleen het mysterie rondom zijn dood of zijn afgesneden oor, maar vooral ook wat de kunstenaar dreef en waarom hij zo koortsachtig aan zijn omvangrijke kunstproductie werkte. Een 'radeloos genie' noemde kunstcriticus Gabriel-Albert Aurier hem destijds. Als een van de weinigen zag Aurier hoop en heil in het werk van Van Gogh, in tegenstelling tot zijn tijdgenoten die de uitzonderlijke Nederlander niet altijd zagen staan.
In die radeloosheid schetst regisseur en kunstenaar Julian Schnabel (die eigenhandig meehielp aan de namaakschilderijen voor deze film) de laatste levensfases van Van Gogh. Te beginnen in Parijs. Maar Parijs leek Van Gogh niet te willen. Met een ongekende kunsthonger keerde Van Gogh naar het platteland, naar het rustieke Arles, waar hij bijna één schilderij per dag maakte.

Geselecteerd door onze programmeurs, want: 'Een moedige en zeker aan het einde indringende en ontroerende poging om door te dringen in het genie, de diepste drijfveren en de wanhoop van Vincent van Gogh.'

Woensdag 24 april en zondag 5 mei, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend