Film
  De Dirigent – Peters – NL – 2018 – 137 minuten  
  De Dirigent 450  
12 gew          

Prijsverhoging:
In verband met de BTW verhoging (en andere kostenstijgingen) zal het Filmhuis met ingang van 1 maart 2019 de toegangsprijzen met € 0,50 verhogen.
De kaartjes gaan dan  €8,00 (regulier: voor niet-leden) en €6,00 (voor leden en voor de kinderfilm) kosten.
Met ingang van 1 maart dus!

Regisseur: Maria Peters
Acteurs: Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat, Tim Ahern, Richard Sammel, Sian Thomas, Benjamin Wainwright, Scott Turner Schofield, Seumas F. Sargent

Amerika 1926: De Nederlandse 24 jarige Antonia Brico (Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium.

Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken.
Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen?

De film ‘De Dirigent’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen.
Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chefdirigent: Karina Canellakis. Geselecteerd door onze programmeurs want: “deze film laat zien wat leven heet: passie, liefde, vreugde, ambitie, teleurstelling, verdriet, moeilijke keuzes.

Een indrukwekkend portret van een talentvolle vrouw die voor haar passie gaat en haar doel bereikt. Boeiend om mee te beleven!

Maandag 28 januari, woensdag 6 februari en zondag 3 maart, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend