Film
  Sir - Gera – IN – 2018 – 96 minuten  
  Sir 450  
al            

Regisseur: Rohena Gera
Acteurs: Ahmareen Anjum, Vivek Gomber, Geetanjali Kulkarni, Tillotama Shome, Rahul Vohra

India kent zo'n veertig miljoen arbeidskrachten die werkzaam zijn in de huishoudindustrie. Voor een hongerloontje zorgen deze mensen, voornamelijk vrouwen, voor de luxe onderkomens van families uit de hogere kasten van de samenleving. Zelf moeten de werkers het zien te redden onder de vaak erbarmelijke levensomstandigheden die hun werkgevers hen te bieden hebben, zonder recht te hebben op vanzelfsprekende sociale voorzieningen. Een situatie die neigt naar moderne slavernij. aldus regisseur Rohena Gera, die de omgangsnormen tussen arm en rijk in haar vaderland tevens vergelijkt met de Amerikaanse rassensegregatie uit de jaren vijftig.

Plattelandsmeisje Ratna droomt van een leven als kledingontwerpster, maar is min of meer onzichtbaar geworden voor haar omgeving nadat ze op jonge leeftijd al weduwe werd. Om de opleiding van haar zusje te bekostigen werkt ze als huishoudster voor stadsjongen Ashwin, die op zijn beurt weer zijn eigen problemen kent: de jonge schrijver verhuisde terug van New York naar Mumbai nadat hij zijn bruid vlak voor het huwelijk de bons gaf - tot grote onvrede van zijn ouders.
Zonder het te weten kampen beide personages met dezelfde wens: streven naar onafhankelijkheid in een maatschappij waar je plekje al vanaf je geboorte bepaald lijkt te zijn. Hoewel het uitgangspunt van dit romantische, in Mumbai gesitueerde drama leest als een aflevering uit de Bouquetreeks, is de uitwerking verrassend ingetogen en menselijk, met ruimte voor subtiliteit.
Een speelfilmdebuut over een onmogelijke liefde met een emancipatoire boodschap, verpakt in kleurige stoffen en vrolijke dansmuziek. Filmmaakster Rohena Gera maakt tastbaar duidelijk hoe bepalend gender- en klassenverschillen in India nog altijd zijn.

Geselecteerd door onze programmeurs, want: “De film lijkt een sprookje, toch het is een realistische kijk op een benauwend sociaal stelsel. Een prachtig drama dat onvoorspelbaar blijft tot aan het eind.”

Maandag 10 en woensdag 19 december, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend