Film
  Sprekend Nederland – Appel – NL – 2018 – 82 minuten  
  Sprekend Nederland st 7 450  
12 dis gro        

Regisseur: John Appel

Of het nu op bruiloften, jubilea, plechtigheden, uitvaarten, zegeningen, braderieën of demonstraties is: in Nederland wordt behoorlijk wat afgespeecht, georeerd en toegesproken. En dan te bedenken dat we in ons land nog niet eens zo goed zijn in het geven van toespraken vergeleken met andere landen.
Aan de hand van uiteenlopende toespraken, gehouden in zowel privékringen als publieke samenkomsten, schetst John Appel (bekend van de Hazes-docu ‘Zij gelooft in mij’) een fraai, veelkleurig portret van Nederland anno 2018. Hij knipoogt daarbij regelmatig naar ‘Alleman’ uit 1963, de oerfilm in dit genre, maar het geïdealiseerde, spierwitte kneuterlandje van Bert Haanstra is ver te zoeken. Appels multiculturele Nederland is flink onstuimig, soms schokkend onverdraagzaam, maar vaak ook hartverwarmend solidair.

De maker spreekt zelf terecht van: “een licht pijnlijke feelgoodfilm”. Appel is een vlieg op de muur die zich niet uitlaat over de aard van de toespraken of er een moreel oordeel aan verbindt. Zo deinst hij er niet voor terug om een demonstratie van anti-islambeweging Pegida in hofstad Den Haag vast te leggen. Maar als contrast opent zijn film juist met een ceremonie waarop een grote groep nieuwe Nederlanders welkom wordt geheten en hun paspoort in ontvangst mogen nemen.
Eén 'personage' komt meerdere keren terug. De Antilliaanse mevrouw Richardson wordt in een ziekenhuisbed in Limburg gefeliciteerd met haar honderdste verjaardag. Haar immense familie, de burgemeester van Brunssum en een blaasorkest luisteren de boel op. Even later is de honderdjarige te gast op het Paleis op de Dam waar de koning zijn verjaardag met andere jarigen viert. Tot slot komt ook het treurige moment voorbij waarop mevrouw Richardson is overleden.

Geselecteerd door onze programmeurs, want: “Ontroerend, soms tenenkrommend en altijd indrukwekkend zoals deze film een (sprekend) beeld schetst van Nederland en Nederlanders in alle diversiteit. Een monument.”

Zondag 16 december, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend