Film
  The Mercy – Marsh – GB – 2017 – 102 minuten  
  The Mercy 450px  
6 eng gro

Regisseur: James Marsh
Acteurs: Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis, Anna Madeley, Mark Gatiss

Het waargebeurde verhaal draait om de Britse zakenman Donald Crowhurst die eind jaren zestig besluit deel te nemen aan een wedstrijd waarvoor hij in zijn eentje de wereld zal rondzeilen zonder ooit ergens aan land te gaan. Dat de man nauwelijks ervaring heeft met zeilen op volle zee hoopt hij te compenseren met de hoge snelheden die zijn zelf ontworpen zeilboot zou moeten halen.

Helaas blijkt het bouwen hiervan stukken prijziger en tijdrovender dan gedacht, wat voor problemen zorgt wanneer de vertrekdatum in zicht komt. Crowhurst heeft op dat moment al dusdanig veel geïnvesteerd dat hij feitelijk niet anders kan dan simpelweg het ruime sop kiezen met een boot die nog niet geheel zeewaardig is. Thuisblijven zou namelijk niet alleen gezichtsverlies betekenen, maar ook hem en zijn gezin in financiële problemen storten.

Eenmaal op zee wordt de situatie niet bepaald rooskleuriger. Crowhurst blijkt vooral bezig met hozen en zijn reis verloopt lang niet zo vlot als van tevoren werd gehoopt. Wanneer een storm zijn boot flink beschadigt, kan hij niet langer doorvaren zonder zijn leven te riskeren, maar opgeven en terugkeren is evenmin een optie. En dus kiest hij voor een derde weg: vervalsing.

De film wordt gedragen door hoofdrolspeler Colin Firths hoofdrol en de degelijke regie van Marsh. Geselecteerd door onze programmeurs, want: “Ik leefde en voer mee met de zeiler. Voelde zijn paniek, onmacht en schaamte en begreep ook waarom hij uiteindelijk een radicale beslissing neemt.”

Maandag 19 en woensdag 28 november, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend