Film
  Stalker – Tarkovsky – SU – 1979 (2018) – 163 minuten  
  Stalker 450px  
12 eng gro dru      

Regisseur: Andrei Tarkovsky
Acteurs: Anatoliy Solonitsyn, Nikolay Grinko, Alexander Kaidanovski, Alisa Freindlich

Een mysterieuze gids genaamd Stalker leidt twee mensen, een wetenschapper en een schrijver door de ‘verboden zone’, een hermetisch afgesloten terrein vol afval, waar de regels van het gezond verstand niet gelden.
Tarkovski’s metafysische contemplatie over de staat van de moderne mens is nu te zien in een schitterende digitale restauratie van productiemaatschappij Mosfilm. De mannen begeven zich op een spirituele reis door een gebied buiten de beschaving, met op de achtergrond de belofte dat geheime wensen van de reizigers vervuld zullen worden. Stalker was in de jaren tachtig een cultfilm; de suggestie van nucleaire doem, de anarchistische verhaallijn en de industriële omgeving waardoorheen de drie mannen zich een weg banen, sloten naadloos aan op het ‘no future’-denken in menig kraakpand.

‘Het basisthema van Stalker is het lijden van de mens die zijn gevoel van eigenwaarde heeft verloren’, schreef Andrej Tarkovski (1932-1986). In het oeuvre van de filmer-mysticus lopen dromen en herinneringen, heden en verleden dooreen.
De regisseur viel op door zijn compromisloze houding: entertainment was uit den boze, filmen was Kunst en het leven van de mens een spirituele zoektocht.

Geselecteerd door onze programmeurs want: “Deze film staat na veertig jaar nog steeds in mijn top-drie van beste films aller tijden. De hoop, de wanhoop, de angst voor het ongrijpbare van het leven en de (aangetaste) natuur, alles met een enorme intensiteit in beeld gebracht. Stalker houdt me nog steeds op het puntje van mijn stoel en nodigt uit tot overdenking en napraten.
Mis dit niet!”.

Zondag 25 november, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend