Film
  Seven Days in Entebbe – Padilha – US – 2018 – 107 minuten  
  7 Days In Entebbe 450  
12 gew gro dis      

Regie: José Padilha
Acteurs: Rosamund Pike, Daniel Brühl, Eddie Marsan, Kamil Lemieszewski, Ben Schnetzer

Gedramatiseerde reconstructie van de fameuze bevrijdingsactie door het Israëlische leger van passagiers en bemanning van gekaapt vliegtuig dat in 1976 naar Entebbe (in Idi Amins Oeganda) werd gevlogen.
Onder leiding van vier kapers (twee Duitsers en twee Palestijnen) zette het vliegtuig koers naar Oeganda, waar onder goedkeurend oog van toenmalig dictator Idi Amin de passagiers en bemanning gevangen werden gehouden in een terminal op de luchthaven van Entebbe.

In een vroege scène doet de Israëlische regering deze situatie af als een Franse kwestie, maar die interpretatie strookt niet met de intenties van de gijzelnemers. Zij laten de Franse passagiers namelijk al snel vrij, maar willen de levens van de Israëlische passagiers enkel ruilen voor de vrijheid van een aanzienlijk aantal gevangenzette militante Palestijnen.

De regisseur schetst een aangenaam overzichtelijk beeld van de weeklange gijzelingssituatie door deze vanuit diverse invalshoeken te tonen. De meeste aandacht is er voor de twee Duitse gijzelnemers, wier achtergrond met een handvol flashbacks wordt geduid. Wat er in hun hoofden omgaat wordt gecommuniceerd door hun onderlinge interactie en omgang met de gijzelaars.

Padilha trekt een goede hoeveelheid tijd uit voor deze sterk geschreven dialoogscènes, waarmee hij ook mooi laat zien dat een gijzelingssituatie niet constant bol hoeft te staan van spanning, maar ook bestaat uit simpelweg afwachten tot de tegenpartij een zet doet.

Maandag 22 en woensdag 31 oktober, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend