Film
  Sweet Country – Thornton – AUS – 2017 – 112 minuten  
  Sweet Country  
12 gew gro dru sex

Regisseur: Warwick Thornton Acteurs: Hamilton Morris, Natassia Gorey Furber, Bryan Brown, Sam Neill

"Hoeveel kans heeft dit land?" verzucht de moegestreden landeigenaar Fred Smith aan het einde van ‘Sweet Country’, een Australische western die speelt in het jaar 1929. Een terechte vraag, want het tijdsbeeld dat hier van Australië geschetst wordt is allesbehalve hoopvol of romantisch.

Blanke westerlingen hebben sinds jaar en dag het grondgebied van de Aboriginals ingepikt en als gevolg daarvan is racisme jegens de zwarte gemeenschap eerder regel dan uitzondering. De problematische verstandhouding tussen de twee verschillende rassen wordt op een eenvoudige, maar zeer doeltreffende manier verbeeld in de openingsscène.
Er ontstaat een ruzie tussen een blanke landeigenaar en zijn Aboriginalknecht, waarna laatstgenoemde wordt afgetuigd. Hoe de man precies wordt gekastijd - met een riem of met vuistslagen - is niet duidelijk, want het handgemeen vindt ergens buiten beeld plaats, terwijl de camera onafgebroken focust op een ketel die op het vuur staat. Aanvankelijk borrelt de zwarte smurrie in de ketel zachtjes, maar naarmate de spanning tussen de mannen oploopt, verandert de brij in een kokende, ziedende massa. Het moge duidelijk zijn: Australië is die ketel op het vuur.

Door gebruik te maken van zulke symboliek scheppen de makers van ‘Sweet Country’ hoge verwachtingen en gelukkig worden die ingelost. Om te beginnen is het bijzonder aangenaam dat een film met een dergelijke thematiek niet zijn toevlucht zoekt tot allerlei geforceerde politieke statements, maar gewoon een spannend achtervolgingsverhaal wil vertellen, dat gaandeweg transformeert in een rechtbankdrama.
Het plot is zelfs bedrieglijk eenvoudig: nadat Sam, een Aboriginal die voor Fred Smith werkt, uit zelfverdediging een blanke man doodschiet, vlucht hij samen met zijn zwangere vrouw Lizzie over de snikhete prairie van de outback. Daarbij worden de twee achternagezeten door de politie, aangevoerd door de meedogenloze sergeant Fletcher.

Woensdag 26 september, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend