Film
  Doof kind - Ronde de – NL – 2017 – 71 minuten  
  Doof Kind compr  
al

Regisseur: Alex de Ronde
Spelers: Tobias de Ronde, Joachim de Ronde

Energieke en opgewekte documentaire van Alex de Ronde, directeur van bioscoop Het Ketelhuis over zijn 28-jarige zoon Tobias, die al vanaf zijn geboorte doof is. De Ronde zegt in Het Parool over de doofheid van zijn zoon: ”Ik vraag me ook af wat ikzelf van doofheid geweten zou hebben als Tobias niet doof was geboren. Maar ik merk dat doofheid een vrij exotisch onderwerp is, terwijl er voldoende informatie is op dat hele grote internet. Blindengeleidehonden zijn waarschijnlijk bekender dan gebarentaal."
Deze film is geen zielig verhaal over een gehandicapt kind, maar een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur, maar ziet dat die (als gevolg van cochleaire implantaten) aan het verdwijnen is. Al vroeg in de film vraagt Tobias aan zijn vader of zijn leven wel interessant genoeg is voor een film. Na het zien van ‘Doof kind’ is het antwoord simpel: “Ja!”. Winnaar van de Publieksprijs op het IDFA 2017.

Over zijn documentaire zegt Alex de Ronde, voormalig voorzitter van de Vereniging van Ouders van Dove Kinderen dat hij “geen onderwijzer is en geen voorlichtingsfilm wilde maken, al is het mooi meegenomen als mensen er wat van opsteken. Ik wilde laten zien dat een dove jongen niet een zielige gehandicapte is, maar een monter lid van een vitale culturele minderheid."
En over het misverstand dat gebarentaal universeel is: “Is dus niet zo. De standaardreactie daarop is: 'Dat hebben ze wel onhandig geregeld dan, zeg!' Maar vervang in die vraag ‘gebarentaal’ met, pakweg ‘Duits’ en je ziet de absurditeit: Waarom spreekt niet iedereen Duits? Dat hebben de mensen toch onhandig aangepakt! Talen zijn ontstaan waar gemeenschappen bestonden, en binnen die gemeenschappen waren kleine dovengemeenschapjes.”

Woensdag 30 mei, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend