Home

JAZZCONCERT VAN RULLER // HOGENHUIS

Zaterdag 18 maart, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 
'SPIRITS HIGH'

VanRuller HogenhuisJesse van Ruller (1972) behoeft geen uitgebreide introductie. Zijn reputatie als een van de meest getalenteerde gitaristen van zijn generatie reikt wereldwijd en resulteerde in samenwerkingen met internationale artiesten als Seamus Blake, Roy Hargrove, Joe Lovano en Bill Stewart. Zijn intuïtieve spel wordt gekenmerkt door een diep gevoel voor melodie en een grote mate van ritmische wendbaarheid.

Maarten Hogenhuis (1986) is een van de exponenten van een jonge generatie jazzmuzikanten. Hij maakt deel uit van de superjazz-formatie BRUUT!, leidt zijn eigen trio en kreeg in 2019 de North Sea Jazz Compositie Opdracht toegekend. Eerder maakte hij deel uit van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble van Reinier Baas. Ook is hij een veelgevraagd sideman in verschillende genres.
(foto Eddy Westveer).

Die veelzijdigheid in genres is iets wat deze twee muzikanten aan elkaar bindt. Hoewel hun wortels in traditionele jazz liggen, hoor je in dit duo duidelijk dat hun invloeden niet ophouden bij Miles, Coltrane of Parker. Ze laten zich inspireren door artiesten als Sufjan Stevens, Andrew Bird, Grizzly Bear en Blake Mills. Het duo zoekt de dialoog in ritmiek en melodie en doorbreekt de traditionele rolverdeling van begeleider en solist. Hun repertoire bestaat uit eigen composities van beider hand, aangevuld met standards. Het album dat in 2021 verscheen bevat zowel akoestische als geproduceerde stukken, waarbij in het laatste geval saxofoon en gitaar in de breedste zin van het woord worden gebruikt.

Bezetting:
Jesse van Ruller – gitaar
Maarten Hogenhuis – altsax

 
Spirits High is het debuutalbum van Van Ruller // Hogenhuis, het duo bestaande uit gitarist Jesse van Ruller en saxofonist Maarten Hogenhuis. Het album, dat tot stand kwam tijdens de lockdowns van 2020 en 2021, bestaat uit elf composities van beider hand. Het werd deels in hun thuisstudio’s opgenomen en deels in het Batavierhuis te Rotterdam door Mark Schilders.

Recensie 'Spirits High':
"Een onverwachte samenwerking tussen twee van Nederlands meest invloedrijke jazzmusici die zich vooral onderscheiden door hun gevoel voor dynamiek. Spirits High is een feest voor de liefhebber van het subtiele gebaar. Het bijzondere van de duetten zit het hem in de kwaliteit van het elkaar complementeren, namelijk niet alleen netjes aanvullen, maar ook telkens een extra dimensie toevoegen".
Ken Vos, Jazzism.