Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte over Monotheïsme

 

Op vrijdag 12 maart om 20.30 uur wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Het belangrijkste onderwerp van de avond is een gesprek over het monotheïsme, ingeleid door Ruud Bartlema

 

Voor de pauze bespreekt Kees Waagmeester het boek ’De kwestie God’ van de beroemde ex-non Karen Armstrong. ‘Wij hebben de neiging te denken dat, hoewel wij nu in een totaal andere wereld leven dan vroeger en een totaal ander wereldbeeld hebben, mensen altijd op dezelfde manier over Gods hebben gedacht als wij nu doen’, schijft Armstrong. Even leek het er op dat met de secularisatie religie had afgedaan, maar nu lijkt godsdienstigheid terug, ook in het publieke domein. Wat hebben mensen in de geschiedenis zoal geloofd? Hoe verhield zich dat tot de ontwikkeling van het denken?

 

Na de pauze wordt opnieuw gesproken over het thema 'Monotheïsme’ omdat daarover in de vorige Salon al een levendige discussie ontstond. De Soester kunstenaar en kenner van de joodse mystiek Ruud Bartlema leidt het onderwerp nu in. Zijn pleidooi is geen gebruik meer te maken van dit begrip. Het schept verwarring. Het suggereert een vaststaand Godsbeeld en dat idee zijn we hopelijk voorbij, meent hij. Het heeft mensen verdeeld en tot oorlogen geleid. Na zijn inleiding gaan de deelnemers van de Salon met elkaar in gesprek over de vragen die hij oproept.

 

Als bijzondere muzikale intermezzo’s worden Fado’s gezongen, Portugese levensliederen,  door de Hilversumse Fadozangeres Emma-Maria die op de gitaar wordt begeleid door Martijn van Donk.

 

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met (035) 602 4951 (inspreken kan ook). Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.

 

Salon van de wijsbegeerte, vrijdag 12 maart, 20.30 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest. Aanmelden (035) 602 4951.