Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte over

zingeving en ‘De aap in ons'

Op vrijdagavond 11 september wordt in Artishock de eerste Salon van de wijsbegeerte van het nieuwe seizoen gehouden. Iedereen die het leuk vindt in ongedwongen sfeer met elkaar te filosoferen - of daarnaar te luisteren - in van harte welkom. De avond begin om 20.30 uur.

We onderzoeken voor de pauze het verschil tussen betekenisgeving en zingeving, onder andere aan de hand van een boekje van mevrouw Hans Alma, hoogleraar Psychologie en Zingeving. ‘Wie er vooral op gericht is de wereld te begrijpen, te verklaren en te controleren, dreigt de ruimte om zich te laten raken door een ander te verliezen', is een van haar bevindingen. Ook zij verkent het begrip zingeving uiteraard aan de hand van verschillende auteurs.

Na de pauze spreekt Joop van Haaften over het boek ‘De aap in ons' van Frans de Waal. Joop werd bij het lezen van het boek door verschillende vragen gefascineerd, zoals: hoe is het mogelijk dat bovenmatige verrijking, het je meer toe-eigenen dan je toekomt, in een apengemeenschap niet wordt getolereerd en binnen de groep wordt gecorrigeerd, terwijl apen toch geacht worden lager op de ontwikkelingsladder te staan dan mensen? Bij de bespreking van zijn vragen wordt gebruik gemaakt van elementen uit de Socratische wijze van filosofie beoefenen.

De muzikale intermezzo's worden verzorgd door Anne van Rooij. Hij treedt op als singer-songwriter, dus met eigen gemaakte veelal wat melancholieke liedjes, maar ook vertolkt hij beroemde nummers ‘waar hij helemaal achter kan staan'.

De volgende Salon na 11 september wordt gehouden op vrijdag 13 november 2006. De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen.

Salon van de wijsbegeerte, Vrijdag 11 september 2009, 20.30 uur. Organisatie werkgroep PodiumPlus.
Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50.
Aanmelden: (035) 602 4951