Wijsbegeerte

Salon van de wijsbegeerte over ons bewustzijn


Op vrijdagavond 9 januari 2009 wordt om 20.30 uur in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden. Naast muzikale intermezzo's staan op het programma een inventarisatie van vragen die zich lenen voor een Socratisch gesprek en een interview met de neuroloog Wim van Pelt.

wim_van_peltDe Soesterberger Wim van Pelt is werkzaam geweest als neuroloog en is tijdens zijn beroepspraktijk geconfronteerd geweest met revolutionaire vooruitgang op het gebied van hersenonderzoek. Steeds hielden hem daarbij vragen bezig wat dit betekende voor zijn visie op de mens en zijn functioneren. Wie zijn wij en waar gaan wij naartoe? ‘Wij zijn onze hersenen' zegt Van Pelt, die met Spinoza van mening is dat in de mens materie en geest samenvallen. Hij ziet de werkelijkheid als een proces, culminerend in een menselijke cultuur. Uniek aan de mens is dat hij de mogelijkheid tot reflectie heeft. Wat is bewustzijn? Hoe is het mogelijk dat de mens schoonheid ervaart? Is de komst van de mens in de kosmos toeval of lag in de oerknal al vast dat de mens zou ontstaan?

Voor de pauze wordt geïnventariseerd welke vragen er leven onder de deelnemers ten behoeve een Socratisch gesprek in een van de komende Salons. Welke vragen lenen zich voor verdieping in een filosofisch gesprek en welke niet? Wat zijn de vooronderstellingen van een Socratisch gesprek?

De muzikale intermezzo's worden verzorgd door Kirna Smit. Ze is bekend van haar optreden als pianiste, maar wil een veelzijdig muzikant zijn. Niet alleen in haar muziekkeuze (ze speelt Gershwin en Mozart), maar ook in haar instrumentkeuze: ze zal ook een jazzie stuk spelen op saxofoon.

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. SVP aanmelden door te bellen met Kees Waagmeester, (035) 602 4951.

(De volgende Salon wordt gehouden op vrijdag 13 maart 2009).

Salon van de wijsbegeerte, Vrijdag 9 januari 2009, 20.30 uur. Organisatie werkgroep PodiumPlus. Entree € 6,50 en € 5,- (Artishockleden) inclusief twee consumpties. Elke extra consumptie € 1,50. Aanmelden: (035) 602 4951