Jazz

ZATERDAG 16 NOVEMBER: JAZZCONCERT LUCAS VAN MERWIJK

aanvang 21.00 uur, entree €12,/9,-.           

Music Machine: Cuban Golden Classics

 

Recensie:

Havanna aan de Eem in Artishock1311LucasVanMerwijkRvE

Van Merwijks Music Machine is een geoliede machine

De publieke belangstelling voor het kosmopolitische gezelschap van slagwerker Lucas van Merwijk bestaande uit een Surinaamse bassiste, een Cubaanse pianist en, naast Van Merwijk, een Nederlandse trombonist, was verheugend groot. Onder de noemer “Cuban Golden Classics” speelde het viertal vele klassiekers uit het Cubaanse repertoire. We konden een blik werpen in de machinekamer van een geoliede muzikale machine waarin de temperaturen zienderogen opliepen tot tropische waarden zodat we ons voor de duur van het concert in een soort Havanna aan de Eem konden wanen. Welke klassiekers werden er dan uitgevoerd? De meesten in de zaal, met uitzondering van een mevrouw met een welhaast encyclopedische kennis van het repertoire, kenden wél Besame Mucho, dat een schitterende ingetogen vertolking kreeg, maar niet composities als Bilongo, Cumbanchero, Tres Lindas Cubanes, La Comparsa en Perfidia. Het gaf allemaal niets. Drummer en bandleider Lucas van Merwijk was meer dan prominent aanwezig als hij soleerde over een door trombone, bas en piano gelegd ritmisch fundament. Met zijn drie koebellen, een met de voet bediende clave en zijn enorme kennis van het Afro-Cubaanse slagwerk, ontpopte hij zich als een ritmische acrobaat die zich bijna doorlopend in nok van de circustent ophoudt. Ook de kleine, grote man, de Cubaanse pianist Ramon Valle, kon er wat van! Wat een klavierleeuw, wat een virtuoos met de speelsheid van een jonge hond! De ritmische interactie tussen pianist en drummer was van een hoog muzikaal niveau. Het meest werd er gelachen door pianist Ramon Valle en de “benjamina” van de band Adinda Meertins die met haar netkousen, korte broek en hoge hakken op een avondje dansen uit leek. De muzikale flirt van de bassiste en de pianist werkte aanstekelijk. De enige die niet kon mee lachen, was de geweldige trombonist Ilja Reijngoud, al was het maar omdat lachen en blazen moeilijk te combineren zijn. De trombone van Reijngoud assimileerde en harmonieerde, soms melancholiek, dan weer kolderiek, prachtig met de andere instrumenten die standaard thuishoren in de latin jazz. Het publiek genoot met volle teugen en dwong met een staande ovatie een dikverdiende toegift af. Toen echt de laatste noten hadden geklonken, werd het opeens een beetje akelig stil in het concertzaaltje van Artishock. Iedereen, zowel muzikant als concertbezoeker, ging intens tevreden naar huis.

Michiel van Ree

1311RamonValle1311AdindaMeertens1311IljaReijngoud

Het concert op 16 november dreigt een muzikaal feest te worden dat niemand wil missen. Wie de naam van drummer, percussionist en bandleider Lucas van Merwijk laat vallen, krijgt meteen het beeld van een muzikale kosmopoliet voor ogen die voor eeuwig zijn hart verpand heeft aan de Afro-Cubaanse muziek. Of Van Merwijk nu acte de présence geeft in Nueva Manteca, in zijn Cubop City Big Band of in Van Merwijks Music Machine, altijd staat de Caribische dansmuziek, de salsa en de mambo centraal. Samen met pianist Laurens Jan Hartong maakte Van Merwijk naam als docent van de Rotterdam World Music Academy.   (foto: Robtix Communications).
Dat Cubaanse muzikanten hun heil zochten in Rotterdam om zich te bekwamen in Afro-Cubaanse muziek moet toch iets met de kwaliteit van die opleiding te maken hebben.
De gevierde drummer komt met een band die voornamelijk grote gearriveerde muzikanten bevat. Wie niet bijster geïnteresseerd is in de slagwerkcapriolen van de bandleider, kan nog altijd totaal gebiologeerd raken door muzikale wendbaarheid van de Cubaanse sterpianist Ramon Valle. Gitarist Jesse van Ruller gaf legendarische concerten met het Ramon Valle Trio. Het is maar dat u het weet! En dan zal ook nog eens Ilja Reijngoud, de gelauwerde Nederlandse trombonist die een tijdje terug een Thelonious Monk Award won, van de partij zijn. Alleen de vooralsnog onbekende Surinaamse bassiste Adinda Meertins, die overigens wel een rijzende ster heet te zijn, is nog geen publiekstrekker van formaat. Wat mogen we verwachten? Feestelijke funk, latin en jazz in een aanstekelijk swingende cocktail gebracht. En wat nog meer? Complexe ritmes uit het Caribisch repertoire (Van Merwijk heeft niet voor niets les gehad van de Cubaanse slagwerker Oscar Valdes) en mogelijk een aantal onweerstaanbare Cubaanse gouden klassiekers. Het zou geen gek idee zijn om voor de duur van het concert ruimte vrij te maken voor een dansvloer, want bij de muziek van Van Merwijk kun je bijna niet op je stoel blijven zitten. Alle voorwaarden voor een geweldig concert zijn vervuld. Nu maar hopen dat de band de publieke belangstelling krijgt die ze verdient.

BezettingRamon Valle (CU) • piano; Lucas van Merwijk (NL) • drums; Ilja Reijngoud (NL) • trombone; Adinda Meertins (SR) • bass.

http://www.lucasvanmerwijk.com

FPK LOGO-ZWART-XS