Jazz

ZATERDAG 18 MEI: YOUNG VIPs 2013 ON TOUR: REINIER BAAS ENSEMBLE en KAPOK, aanvang 19.30 uur; 

Recensie:

Young VIPs Tournee op Amersfoorts jazzfestival1305ReinierBaas.1
Kapok is kapot goed

1305ReinerBaasEnsembleArtishock speelde op 18 mei een uitwedstrijd in Theater De Lieve Vrouw waar onder auspiciën van het Soester jazzpodium The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble van gitarist Reinier Baas en het trio Kapok, de winnaar van de Dutch Jazz Competition, optraden. Ruim baan voor jong jazztalent dus! Beide bands hadden een gitarist in huis die het rockidioom liefdevol omarmt. Dat gold voor Reinier Baas, maar ook voor Timon Koomen van Kapok. Een tweede overeenkomst betrof de ongebruikelijke bezetting. Baas speelde met een drummer, bassist en twee altsaxofonisten. Het trio Kapok heeft een drummer, een gitarist en een hoornist, die ook flugelhorn en Wagner tuba bespeelt, in de gelederen. De club van Baas maakt het de luisteraar bepaald niet makkelijk. Baas speelt als een slaggitarist uit een popband met dat verschil dat de harmonische en ritmische rijkdom van zijn spel zelden in de context van de popmuziek te beluisteren valt. Baas is een virtuoos op de snaren. Hij heeft een manier van gitaarspelen ontwikkeld die heel authentiek aandoet. Het klinkt lekker ongepolijst, gedreven en dwars. Je zou denken dat dat snel gekunsteld wordt, maar dat was geenszins het geval. Het is indiemuziek die nooit “Music for the millions” zal zijn, maar wat geeft dat! De band speelde louter eigen werk. Uitblinkers waren naast Baas: saxofonist Ben van Gelder, drummer Mark Schilders en de invaller op de basgitaar: Glenn Godham(?).
1305Kapok.1Kapok kreeg na een pauze van een half uur beduidend meer bijval dan de 1305.KapokKliphuisbende van Baas. De muziek van Kapok is dan ook heel wat toegankelijker maar daarom niet minder intrigerend. Gitarist Timon Koomen leek soms wel een lichtvoetige Jack Johnson die een jazzy metamorfose heeft moeten ondergaan. De muziek is lichtvoetig, swingend en ingehouden feestelijk. Ook hier was enkel eigen werk te beluisteren voornamelijk van de hand van hoornist Morris Kliphuis, de man met een Kytemanverleden. De oerimprovisatie en het najagen van een aanstekelijke groove staan centraal bij deze band. Drummer Remco Menting bleek een even fijnbesnaarde muzikant als zijn twee muzikale companen. Kapok is kapot goed! Wat een energie en vrolijke inventiviteit! Soms is Timon Koomen met zijn overstuurde gitaar de rauwe rock nabij, maar niemand die dat erg vond. Het slotnummer “Arcadia” was wonderschoon. Kapok is een verrijking van het Nederlandse jazzpalet. Kapok is een revelatie.
Michiel van Ree

N.B.: locatie  Theater De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestr. 13, Amersfoort

Als onderdeel van het Amersfoort Jazz festival, zullen namens Artishock Jazzpodium, de Young VIPS: Reinier Baas en Kapok, optreden in De Lieve Vrouw, Amersfoort.


Vrij, wild en avontuurlijk meets jazzmuziek met een rock-attitude...dat is wat Young VIPS je in 2013 brengt tijdens de 15e editie van deze tournee. Elk jaar kiezen programmeurs van de beste jazz clubs van ons land de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren. Dit jaar zijn dat gitarist Reinier Baas met The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble en de winnaar van de Dutch Jazz Competition: het trio Kapok.

Twee eigenzinnige bands die de grenzen tussen jazz, rock en improvisatie overschrijden. Ook de journalisten zijn erg enthousiast over beide bands. Zo wordt Reinier Baas ‘één van de opvallendste jonge jazzmusici van Nederland’ genoemd door NRC en beschrijft Volkskrant het debuutalbum van Kapok als ‘één van de leukste Nederlandse jazzplaten van de afgelopen jaren’.


Reinier Baas & The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble
1305ReinierBaasGitarist Reinier Baas wordt unaniem geprezen om zijn durf, muzikaliteit en uniciteit. Baas brengt jazzmuziek met een rock-attitude. Zijn kwintet The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble werd door de Volkskrant ‘het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland’ genoemd. Deze band bestaat uit de jonge ‘all stars’ Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis (altsaxofoon), Sean Fasciani (contrabas), Mark Schilders (drums) en Reinier Baas zelf op gitaar. In november 2012 kwam zijn tweede album getiteld Mostly Improvised Instrumental Indie Music uit, "één van de leukste platen van het afgelopen jaar" (Trouw).
De pers over Reinier Baas & The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble:
‘Baas is meteen opgenomen in de wereld van de groten, in elk geval in Nederland.’ - Trouw
‘Jazz hoort noodzaak te vinden in het nu. Dat gebeurt. Elke noot leeft.’ **** - Volkskrant
‘De 26-jarige Baas bewijst met 'More Socially Relevant Jazz Music' de status van beloftevol al te zijn
ontstegen’ – Jazzenzo
‘Hier hoor je de toekomst van de jazz.‘ – Parool
www.reinierbaas.com

Kapok
1305KapokKapok trekt zich niets aan van gebaande paden. Met een ongebruikelijke bezetting gaan Morris Kliphuis (hoorn), Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (percussie) op zoek naar nieuwe klanken en ritmes. Kapok houdt van vrij, wild en avontuurlijk. Zo is er veel ruimte voor improvisatie en kan een stuk op het podium een totaal andere invulling krijgen dan iedereen gedacht had. In 2012 won Kapok tijdens de Dutch Jazz Competition de prestigieuze prijs voor 'Beste Groep'. De jury, bestaande uit saxofonist Sjoerd Dijkhuizen, trompettist Jan van Duikeren en Volkskrant jazzjournalist Tim Sprangers was unaniem in zijn oordeel over de winnaar: “Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te
roepen.”
Met het, in de Utrechtse Kytopia studio opgenomen, debuutalbum Flatlands ging Kapok in 2012 langs maar liefst 53 zalen in Nederland.
De pers over het debuutalbum van Kapok:
‘Een jazzplaat met licht, ruimte en fantasie (...) Kapok is een bijzondere versmelting van instrumenten’ – NRC
‘Verontrustend goed (…) een eigenaardige synergie, die moeiteloos de aandacht van de avontuurlijke luisteraar opeist. Een absolute aanrader’ - Jazzenzo.
www.kapokmusic.com

Tournee 2013
21-2 Mahoganyhall – Edam – 21.00
5-4 Lantaren-Venster – Rotterdam – 20.30
9-4 Jazz in Arnhem – Arnhem – Musis Sacrum 20.30 uur
27-4 Hothouse – Leiden – 21.00
12-5 Serah Artisan – Zaandam -16.00
12-5 Rasa – Utrecht –20.30 uur
15-5 JIN – Nijmegen – 20.30
18-5 Artishock – De Lieve Vrouw - Amersfoort - 19.30
20-5 Jazz in Duketown – van 14.00 uur
23-5 SJIG – Groningen – Platformtheater 20.30
24-5 Porgy & Bess Terneuzen – 20.00 uur
25-5 Corrosia – Almere – 20.30 uur
27-5 Wilhelmina – Eindhoven – 21.00
31-5 ProJazz in Theater Dakota – Den Haag – 20.30 uur

VIP & JazzVip
De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) is een samenwerkingsverband
van 25 Nederlandse jazzpodia. Eén van de activiteiten van de VIP is, sinds 1997, de organisatie van de
jaarlijkse ‘Young VIPs tour’. Vanaf 2013 wordt de organisatie van die tournee belegd bij Stichting JazzVip.
De programmering van de tour blijft in handen van de VIP.
Young VIPs 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en VSB fonds.
FPK LOGO-ZWART-XS