Jazz

Zaterdag 23 september: TRIBUTE TO COLTRANE.

In samenwerking met het Filmhuis is er om 19.30 uur de documentaire “Chasing Trane”,

Entree film en concert € 16,-, voor leden € 12,-.

DOCUMENTAIRE "CHASING TRANE".

Tenor- en sopraansaxofonist John Coltrane (1926-1967) is een legende, een begeesterend muzikant die met zijn onderzoekende en intense solo’s de jazz vernieuwde. In Chasing Trane vertellen onder anderen Sonny Rollins, Bill Clinton en de huidige stersaxofonist Kamasi Washington wat Coltrane zo bijzonder maakt, als muzikant en als mens. De documentaire, met bijdrages van Coltrane-biograaf Lewis Porter en criticus Ashley Kahn, volgt in grote lijnen zijn loopbaan, van beginneling in de bigband van Dizzy Gillespie (1949-1951) en de twee periodes bij trompettist Miles Davis (hij speelde in 1959 op de klassieke jazzplaat Kind of Blue) tot het oprichten van zijn eigen fameuze kwartet in 1961. Coltrane's eigen woorden, uit interviews en teksten op albumhoezen, worden gesproken door Denzel Washington. Zijn grootste ontwikkeling als saxofonist begint als hij stopt met drugs. Zijn spel, ook op de sopraansax, wordt vrijer en hij ontdekt zijn kwaliteiten als componist. Hij wordt ook steeds spiritueler, getuige het aan God opgedragen album A Love Supreme (1965). Daarna wordt zijn werk woester en mystieker. Na een Japanse tournee in 1966 bezwijkt hij op veertigjarige leeftijd aan leverkanker.

De film wordt herhaald op 1 oktober, 20.15 uur.


1709Coltranehoes


TRIBUTE TO COLTRANE, aanvang concert 20.30 uur, € 12,- (niet leden) / € 9,- (leden).

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Amerikaanse jazz-saxofonist John Coltrane overleed en dat is voor de vele liefhebbers, bewonderaars en volgelingen reden om zijn bestaan te herdenken en zijn muziek te vieren. Zo ook in Artishock Soest, waar de programmeur Semmy Prinsen levenslang idolaat is van Coltrane en door de jaren heen alle albums verzamelde die van hem verschenen zijn. Samen met pianist Stormvogel (ook een Coltrane-adept) organiseert Semmy Prinsen een Tribute to Coltrane op 23 september, niet toevallig de verjaardag van de legendarische saxofonist. Behalve musiceren zullen de heren de nummers inleiden met woorden gewijd aan Saint Trane.

Coltrane Community
1709ColtraneTributePoster
Bezetting
: Leo Janssen - tenor & soprano sax, flute; Peter Lieberom - tenor & alto sax; Semmy Prinsen - tenor sax; Stormvogel - piano; Marco van Os - bas; Ben Schröder drums.