Jazz

Zaterdag 15 april: Jazzconcert Ilja Reijngoud Quartet, aanvang 21.00 uur, entree € 12,-/9,-.
Hommage aan Horace Silver.

 

1704IljaReijngoudQuartet


1704IljaReijngoud4tetRob1704IljaReijngoud4tetAramKersbergen1704IljaReijngoud4tetIljaMarcel

Recensie:

Sprankelend en enerverend concert Ilja Reijngoud Quartet
pianist Rob van Bavel blinkt uit

Op stille zaterdag werd de stilte magistraal verstoord door het Ilja Reijngoud Quartet dat een hommage bracht aan de nog niet zo lang geleden overleden Amerikaanse jazzpianist Horace Silver. Superlatievenkoning Cees Schrama kondigde de muzikanten aan en gaf pianist Rob van Bavel de bijnaam señor blues naar een compositie van Silver. Dat was een impliciet compliment, dik verdiend naar later bleek! Bassist Marius Beets werd kundig vervangen door Aram Kersbergen die uit het muzikale bestand van het Metropool Orkest was geplukt. De band viel met de deur in huis met “The Jody Grind”. De toon was gezet. Veel blues, een snufje latin en af en toe een fantastische ballad zoals het nummer “Peace”, één van de hoogtepunten! Af en toe klonk er een eigen compositie van trombonist Reijngoud zoals “Silver Bars and Rounds” dat in de geest van Horace Silver gecomponeerd leek. Na de pauze hoorden we onder andere “Nica’s Dream” en “Hippy”. Reijngoud heeft nog overwogen om de cd met het eerbetoon aan Silver de titel “Hippy” mee te geven maar heeft daarvan afgezien. De oude hippies waren bebopfans en inmiddels heeft het woord een andere lading. Vandaar de titel: “Goldie meets Silver”, Reijngoud die Silver innig omarmt! De absolute uitblinker van de avond was pianist Rob van Bavel. Hij trad al eerder op in Artishock dit seizoen met de band van slagwerker Eric Ineke en ook toen maakte hij indruk. Nu veroverde hij alle harten met zijn bluesy stijl met aanstekelijke grooves. De eigen compositie “The Sweetest Dreams” van de hand van Reijngoud deed in de verte denken aan de muziek van het Esbjorn Svensson Trio. Heerlijk meditatief! Het werd een sprankelend en enerverend concert in Artishock op een moment dat de meeste mensen eerder naar de Mattheus Passion van Bach luisteren. Als het Ilja Reijngoud Quartet de muziek van Horace Silver speelt, dan leidt dat tot een muzikale wederopstanding die rijmt met de paasgedachte.
Michiel van Ree

---

 

 

1704Goldie Meets Silver promo cover

 

Er zijn drie Nederlandse muzikanten die de felbegeerde Thelonious Monk Award hebben gewonnen: gitarist Jesse van Ruller, pianist Michiel Borstlap en trombonist Ilja Reijngoud. Reijngoud was de laatste winnaar en hij won, net als Borstlap, de prijs voor een compositie. Die compositie, “No Substitute” is fraai. Op internet is een uitvoering van het nummer te vinden met onder anderen Tineke Postma op sopraansaxofoon en Marius Beets op contrabas. Beets is ook de bassist van het Ilja Reijngoud Quartet. Het concert is een hommage, een muzikaal eerbetoon aan Horace Silver en ongetwijfeld zullen er stukken gespeeld worden van de cd “Goldie meets Silver”. De in 2014 overleden pianist en componist staat bekend om zijn funky stijl en zijn bijdrages aan de hardbop. De hardbop vermengt invloeden uit de rhythm and blues, gospel en blues. Zijn stukken zijn harmonieus en groovy. Wellicht krijgen we “Song for my father” te horen. En dan die prachtige ballad “Lonely woman” die gitarist Pat Metheny zo indrukwekkend heeft uitgevoerd met zijn trio!
Ilja Reijngoud geeft les op Codarts in Rotterdam en heeft in latinjazzensembles gespeeld, zoals Nueva Manteca en French Kiss met saxofonist Benjamin Herman, alsmede in de begeleidingsband van Gino Vannelli. Tevens heeft Reijngoud songs gecomponeerd op basis van sonnetten van Shakespeare. Dan moet je toch uit het beste hout gesneden zijn. Ongetwijfeld zal er een hoofdrol weggelegd zijn voor pianist Rob van Bavel die nog niet zo lang geleden indruk maakte met zijn spel in Artishock. Die hoofdrol is hem op het lijf geschreven. De combinatie van Reijngoud en Silver levert vast en zeker muzikale juweeltjes op.


Bezetting: Ilja Reijngoud - trombone; Rob van Bavel - piano; Aram Kersbergen - bas; Marcel Serierse - drums.

 

Jazzhelden

FPK LOGO ZWART XS