Galerij

In februari exposeert de jonge kunstenaar Kim van Veelen in Artishock. “De kunstacademie Utrecht leidt mensen op die beeldend zijn ingesteld, die gedreven, nieuwsgierig en kritisch naar de wereld kijken”, zegt de website. Dat is allemaal van toepassing op Kim van Veelen, die zo’n vier jaar geleden de opleiding Fine Art afsloot. Bij binnenkomst in zijn atelier en het bekijken van zijn werk, zijn we vrijwel onmiddellijk in een gesprek verwikkeld waarbij we hem leren kennen als een kunstenaar die zeer bewust bezig is met zijn werk. Hij heeft een fascinatie voor psychologie en van daaruit is zijn werkterrein ook te verklaren: de bevreemding.

2015-02 Grow up KimvV

“Angst is een emotie die afgeleid wordt van een dreiging voor iets,” legt hij uit. “Vaak is deze dreiging logisch, het komt in strijd met ons bestaan, vernietigt een toekomstbeeld of maakt simpelweg dat we willen overleven. Nu zijn er deze objecten, momenten, waarop wij op een dergelijke manier reageren, maar tegelijkertijd herkennen we het, het is alledaags. We willen er mee interacteren zoals we gewend zijn en er op hetzelfde moment zo snel mogelijk van weg rennen. Het object vervreemd.”

Hiermee speelt Kim in zijn werk: hij wil shockeren om te intrigeren, een schrikeffect creëren, en de vraag oproepen wát daar uitgebeeld wordt. Het creëert een conflict bij de toeschouwer en werkt mee aan het bewust worden: 'wat gebeurt er nu in me?'

Dit maakt dat hij veel nadenkt over wat hij de toeschouwer meegeeft, aan schoonheid en aan inhoud. Kim van Veelen is met verschillende uiteenlopende technieken bezig: het maken van sculpturen, fotograferen, zeefdrukken en illustreren. Hij experimenteert en zoekt met hartstocht verder naar meer.

Authenticiteit in veridiotisering

In Artishock kom ik vooral met tekeningen: Met nieuw werk waarbij ik ook bezig ben met de vervreemding in de maatschappij. Ik ben geïntrigeerd door een laag in de maatschappij die wij allen kennen, ik noem het graag de verdorven laag. Een programma als “All you need is love” - waar op zich niets mis mee is, het mag er zijn - is een mooi voorbeeld. Het zit vol momenten waarin ik als toeschouwer een kant en klaar gevoel voorgeschoteld krijg: het gevoel dat vreugde ontstaat uit samenzijn. De vraag die in mij opkomt is dan direct: wat is er mis met eenzaamheid?.

Ik zie veel schoonheid in de verdorven laag: het comazuipen en de veridiotisering in het eeuwige vermaak. Niemand vindt het leuk, maar iedereen leest er toch over. Er wordt veel over geschreven en dat is niet voor niks. Ik ben op zoek naar de reden waarom dit ons blijft achtervolgen.”

“Ik zoek naar authenticiteit denk ik. Mijn zoektocht komt misschien wel voort uit een zekere melancholie van bestaande toestanden en onze omgang met elkaar in de huidige maatschappij.”

Bij het nastreven van deze authenticiteit laat Kim met opzet fouten die hij maakt gewoon staan. Het is van zijn hand, het hoeft geen perfect plaatje te worden. “Daar hebben we de Ikea wel voor”.

Het belooft een boeiende expositie te worden waarbij het zeer de moeite waard zal zijn om met deze kunstenaar in gesprek te gaan !

Opening zaterdag 7 februari, 20:00u., Artishock, Steenhoffstraat 46a. Aansluitend speelt het Martijn Natté Trio jazz: eigen werk gefocust op het warme geluid van hun bezetting. De expositie is vrij te bezichtigen tot 27 februari. Openingstijden: woensdag en vrijdag : 10.00 – 12.00 uur, maandag en woensdag van 19.15-20.15 uur en in de pauze van filmvoorstellingen. Ook is het mogelijk  om een afspraak te maken met huismeester Semmy Prinsen (06-25586354)