Galerij

Een expositie,een nieuwe dichtbundel, een 80ste verjaardag,en een reünie.

2013-10 Joosten Ben Joosten

Op 5 oktober  vindt er een bijzondere opening van een expositie plaats in Artishock. Het wordt, naast een opening, ook een reünie waar enkelen van de oprichters van Artishock, leden van de eerste tien jaar en hopelijk vele nieuwsgierige bezoekers elkaar zullen ontmoeten. Oprichter Jan Visser liep al een tijdje rond met het idee om een reünie te organiseren en de expositie van het werk van Ben Joosten en Ton Paauw leek een goede gelegenheid voor zo’n reünie. Het idee werd door het bestuur van Artishock met plezier opgepakt en Thea Prinsen werd gevraagd bij de organisatie te helpen.

Het begon met een idee van Jan Visser, één van de oprichters van Artishock, die dit jaar 80 jaar wordt. Hij wilde graag twee mensen van het het eerste uur uitnodigen voor een expositie van hun werk. Allereerst Ben Joosten een kunstenaar die ‘zijn ziel en zaligheid’in zijn arbeid stopt. Daarnaast Ton Paauw die ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Jan en van het verschijnen van zijn dichtbundel, werk zal laten zien dat met het thema “tijd” te maken heeft. Omdat Ben Joosten door ziekte helaas verhinderd is heeft Ton het inrichten van de expositie op zich genomen Hij voelt zich sterk verbonden met Ben en beschouwt hem als zijn 'vroed 'vader.

Samen met enkele van zijn broers, was Ben Joosten een in gang houder van de bronsgieterij Fa. M.N.R. Joosten te Soest. Een belangrijk deel van de Nederlandse beeldhouwkunst uit de jaren zestig werd hier gegoten. Vanuit dit beroep kwam hij in het Stedelijk Museum, door het plaatsen van bronzen beelden, in contact met werk van graficus en drukker Hendrik Werkman.Na het ontmantelen van de bronsgieterij ontwikkelde Ben Joosten zich tot kunstorganisator en grafisch kunstenaar waarbij de kunst van Werkman hem inspireerde om beelden met letters te maken. De aankoop van enkele afgedankte boekdrukpersen gaven zijn werk een impuls die hij niet kon bevroeden op dat moment. Hij gebruikte letters niet alleen om woorden te vormen maar ook als middelen voor de vorming van beelden. Naast letters kregen ook andere materialen uit de oude zetkasten zoals randversieringen en cijfers een taak in de beeldvorming.
Zijn werk kreeg alom veel waardering en is in de loop van de afgelopen 20 jaar in diverse museumcollecties opgenomen: o.a. in het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam, het Groninger Museum, Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Stadtmuseum in Borken (BRD).Wie een uitgave van een eerder, ook door Ton Paauw uitgegeven, boek ziet dat door Ben Joosten is gedrukt, kan zich helemaal voorstellen dat de gedichten van Jan Visser zich zeer behaaglijk voelen in
zo’n omhulling. Met liefde bedreven ambacht levert schoonheid op!

Heel wat bekende namen maar ook gebeurtenissen zijn met elkaar verweven bij deze gelegenheid. Tijdens de opening van deze tentoonstelling presenteert Jan Visser ook nog zijn nieuwe dichtbundel “Van tijd tot tijd”, vormgegeven door Ben Joosten en Ton Paauw en uitgegeven door Uitgeverij Ton Paauw.Tenslotte vormen de diverse interviews die Jan Visser erdoorheen wil vlechten nog een onderdeel van het programma. Zo zullen Thea Prinsen, Willem-Jan van de Wetering, André Oudheusden en Aad Post aan het woord komen.

Het programma ziet er als volgt uit:
16:30 Ontvangst
17:00 Opening van de tentoonstelling van Ben Joosten en Ton Paauw.
17:30 Interviews met oud-gedienden van Artishock
18:00 Presentatie van de nieuwe gedichtenbundel “Van tijd tot tijd” van Jan Visser.
18:15 Drankjes en hapjes onder begeleiding van de Soester muziekformatie Ottomania
20:30 Jazzcafe met Ottomania

Let op:
De opening van de tentoonstelling is, zoals gewoonlijk, gratis toegankelijk voor belangstellenden maar het tijdstip is vroeger dan normaal is bij Artishock: 17.00 uur.