Galerij

“Kunst moet voeden”

2013-03-laimbock  

Door: Marian Reintjes

Tussen een aantal flatgebouwen in Soesterberg ligt het atelier van Lia Laimböck, die hier al 23 jaar in een voormalige peuterspeelzaal werkt aan haar schilderijen, tekeningen en keramische objecten. Lia werd in 1965 in Bussum geboren en woont nu met haar man en twee zonen in Soest. In 1988 studeerde ze af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Aanvankelijk schilderde ze veel portretten en er hangen inmiddels 7 portretten van haar hand in de collectie van het Letterkundig Museum te Den Haag (o.a. van Maarten ’t Hart, die ze erg bewondert).
Toch brak ze met deze lijn en trok zich zo’n drie jaar terug; ze wilde op doeken van groot formaat gaan schilderen. Dat kwam tegemoet aan haar verlangen om zelf ‘in’ de door haar gecreëerde wereld te stappen, daar deel van uit te maken. 

Kort na mijn binnenkomst, voel ik me al snel helemaal ondergedompeld in haar wereld. Achterin het atelier staat zo’n schilderij van groot formaat: even breed en hoog als het lokaal zelf trekt het aan me om het te gaan bekijken. Bomen, planten en levensgrote mensfiguren. Tegen een andere wand nog twee grote schilderijen, ik zie een steiger die ze bij het schilderen gebruikt en heel veel potten verf, strak geordend. 

Ze schildert figuratief, maar houdt er van om illusies op te roepen. De bosgrond blijkt te bestaan uit kleine geometrische figuurtjes, de bomen die ze schildert zul je in de werkelijkheid nooit tegenkomen. Het is een wereld vol schoonheid en tederheid. 

Vervolgens bekijken we, na nog een blik op haar keramische borden geworpen te hebben, haar tekeningen (Oost-Indische inkt op etspapier), die ze nu in Artishock gaat exposeren. 
“Een meer pure vorm van tekenen is niet mogelijk”, zegt ze hierover. Het is voor haar Spielerei waarbij ze gebonden is aan het moment dat de inkt op het papier valt. Dezelfde gevoeligheid van het papier die de structuur oplevert en de mooie rafelige randen, maakt corrigeren fataal. Is er een lijn fout neergezet of wordt er onbedoeld een andere lijn geraakt, dan is het over en gaat hij aan de kant. Bij het trekken van lijnen moet ik dan ook heel trefzeker zijn en het invullen van de vlakken is pure gymnastiek.” Haar gereedschap is een bescheiden Japans penseel met zachte maar veerkrachtige haren uit het binnenoor van een rund. 

Het thema van de tekeningen is steeds de ontmoeting tussen mens en dier: een aanraking van elkaar waar de een de ander volkomen respecteert en in zijn eigen ruimte laat ‘zijn’.
Ze tekent vanuit de ‘losse hand’, het voorontwerp is een ballpointkrabbel op een papiertje van zo’n 4x6 centimeter. “Ik vind het een heerlijke afwisseling met het schilderen: met een schilderij ben ik vaak zo’n drie maanden bezig, laag over laag en voortdurend corrigerend, alles moet kloppen. Bij tekenen is er een snel tastbaar resultaat.” 

Dat ze dit kan doen vanuit de ‘losse hand’ is natuurlijk niet zomaar.
“Tekenen doe ik al van af de kleuterleeftijd. Mijn moeder en grootvader, de kunstschilder Piet Vermeulen volgden me steeds in alles. Zijn atelier dat hij zelf gebouwd had midden in de natuur in Bilthoven, de geur van lijnolie en verf, de discussies en het samen kijken naar het nest van een winterkoninkje, het zijn dierbare herinneringen voor me”. 

In Artishock kunnen we nu kennis maken met deze veelzijdige kunstenares die al veel in zowel binnen- als buitenland, tot ver over onze grenzen heeft geëxposeerd.
“Kunst moet mensen voeden”, vindt ze, “ik heb graag dat mensen na het zien van een expositie kunnen zeggen dat het ontzettend fijn was. Als iets goed en mooi is, dan geeft dat mensen moed.” 

Voor verdere info: www.lialaimbock.com

De feestelijke opening van deze expositie is op zaterdag 2 maart om 20.00 uur in Artishock. Steenhoffstraat 46a in Soest.Vanaf 20.30 uur zal de avond worden opgeluisterd met muziek van Jazzclub The Locals.
Iedereen is welkom, de toegang is gratis. De expositie loop t/m woensdag 27 maart en is buiten de openingsavond te bezichtigen op de woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur alsmede op de filmavonden van 19.15 tot 20.15 uur. Op afspraak is mogelijk in overleg met de huismeester: 06 2555 86354. 

Zondag 24 maart zal Lia Laimböck zelf aanwezig zijn i.v.m. met de Kunstroute ‘Kunstlint in de lente’