Galerij

Tekenclub Artishock met de expositie “WAAIWEER”

(door Marian Reintjes)

2013-01-talen

(een voorontwerp van Ineke Talen)


Op iedere dinsdagavond komen leden van de Tekenclub van Artishock bij elkaar om naar model te tekenen. Daarnaast is er iedere 2e maandag van de maand ’s ochtends een open atelier, waar ook mensen van buiten de vereniging welkom zijn. 
Meindert Rasker, de coördinator van de club, vertelt regelmatig van de modellen te horen dat ze zich heel welkom voelen in de ontspannen sfeer van Artishock.
Daar kan ik me alles bij voorstellen; tegen het einde van een van hun tekenavonden neem ik een inkijkje in de zaal waar ze werken: Door zo’n 15 mensen worden ezels ingeklapt, tafeltjes met teken- en schildermateriaal opgeruimd; hier en daar wordt er nog bij elkaar gekeken en er wordt door iemand foto’s gemaakt van de resultaten. De grote en kleine tekeningen die nog over de vloer verspreid liggen, worden opgepakt: Het geheel ademt een heerlijke ‘werksfeer’ uit.
Even later zitten ze met zijn allen om een grote tafel heen, zoals gebruikelijk na hun tekenavond - mét een drankje - en kan ik wat vragen stellen over hun jaarlijkse expositie.

Tot ca. 20 jaar geleden werd er regelmatig een expositie georganiseerd met werken van alle leden van de vereniging Artishock. Daarna viel meer de nadruk op werk van de leden van de tekenclub, meestal met een bepaald thema. Inmiddels zo’n jaar of 10 wordt er elke maand januari, waarbij de opening samenvalt met de nieuwjaarsreceptie van de vereniging, een thema-expositie van de tekenclub georganiseerd.

De vrouw van de vroegere coördinator Henk Ligtenbarg bedacht het thema voor dit jaar “Het Weer”, waarbij zichtbaar moet worden dat het waait. Met een knipoog naar het verhaal van Winnie de Poeh, maakten de leden van de tekenclub er “Waaiweer” van.
De eerste reactie die volgt op het bekend maken van het thema is óók traditie: er volgt gemopper en gesteun: “O, dit lukt me dus nooit, hè”.
Daarna daalt er een geheimzinnige stilte neer over het onderwerp, want het is regel dat er onderling niet over gesproken mag worden hoe je het aanpakt en wat “de voorstelling” is. Hooguit vliegen er wat suggesties naar elkaar toe: “Wat denk je van ‘Sandy’ of van ‘Vlieland bij windkracht 11’?
Ieder gaat nu aan de slag om tot een ‘beeld’ te komen mét of zónder voorontwerpen. 
“Werken naar een opgegeven thema kan ook heel verfrissend zijn”, merkt iemand op “het kan je uit je eigen spoor halen en je dwingen eens iets héél anders te maken.”

Om een eenheid te garanderen op de tentoonstelling werkt ieder op een paneel van 80 x 80 cm, veelal in acryl, olieverf of gemengde techniek. Er worden ongeveer 25 inzendingen verwacht. Drie á vier leden hangen de schilderijen op, al puzzelend hoe ieder schilderij wáár en naast welk ander schilderij het beste tot zijn recht komt. Dit is geen simpele taak, want alle leden hebben zo hun kritiek en hun wensen. Uiteindelijk blijkt het altijd weer verrassend goed te lukken en ontstaat er, juist door al die stijlen en verschillende invalshoeken, een zeer boeiende expositie.

De feestelijk opening van deze expositie, die samenvalt met de Nieuwjaarsreceptie, is op zaterdag 5 januari om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a in Soest. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Vanaf 20.30 uur zal de avond worden opgeluisterd met muziek van de “Jazzclub”.

De expositie loopt t/m woensdag 30 januari en is buiten de openingsavond te bezichtigen op de woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur, alsmede op de filmavonden van 19.15 tot 20.15 uur.