Galerij

Artishock exposant in oktober Els Vermeulen: 

“Een prop papier kan fascinerend zijn….”


door Marian Reintjes

2012-10-vermeulen


Els Vermeulen schildert op ruim formaat doeken, met olieverf als medium, vooral details van oppervlaktestructuren. De oppervlaktes van schroot, plastic, bloemen, zelfs van een prop papier (die haar toevallig werd toegegooid) kunnen haar inspireren tot een schilderij.

Ze werd geboren in Bandung, Indonesië, kwam in 1946 naar Nederland en volgde in Leiden de Pabo. Tot haar 26e jaar gaf ze les aan een basisschool, waarbij de vrijdagmiddag besteed werd aan creatieve vakken, waaronder tekenen.
De klassen hingen al snel vol met hele wandvullende voorstellingen die ze samen met de kinderen maakte. Ze wilde er nog meer bijleren en door één dag les te geven kon ze haar studie ‘textiele werkvormen’ betalen. Tot aan haar pensioen gaf ze hierin les aan de Pabo in Utrecht en werd de Bilt haar woonplaats.

Het kan een hele zoektocht opleveren als je zo véél leuk vindt, Els begon in marmer en zeepsteen te werken, begon aan modeltekenen- en boetseren en volgde een keramiekcursus.
De keuze viel uiteindelijk op schilderen bij Noor van Os na een bezoek aan een open dag in de Werkschuit.
Vele jaren volgde ze lessen bij Noor van Os en maakte ze zich schildertechnisch van alles eigen:
“Erg fijn om te leren, hoe je diepte creëert, hoe je warm of koud licht krijgt bv.
Altijd weer kwam door het schilderen heen dat ik tekenen erg leuk vond, ik schilder dan ook ‘tekenend’, ‘arcerend’ en dat is uiteindelijk ook mijn handschrift geworden.”

Els laat haar hand zien waarvan ze de wijsvinger naar haar duim toe heeft gebogen: de ruimte, de diepte, die daardoor ontstaat, het ritme van de vingers, de plasticiteit, dát kan samen tot een interessante compositie leiden.
Van zo’n detail maakt ze vervolgens foto’s en gebruikt die foto’s bij het verdere uitwerken van dit onderwerp tot een schilderij. Wanneer ze een voorwerp zélf neerlegt of –zet (bij haar eigen hand kan dit al niet) , heeft ze te maken met een steeds veranderende lichtval.

Licht heeft overigens haar volle belangstelling, daar heeft ze nog wel wat in te leren vindt ze zelf, ook hoe ze nog meer diepte in kleurvlakken kan aanbrengen heeft haar aandacht.
Ze schildert van september tot maart en is daarna aan het ‘schilderen’ en composities aan het maken met de tuin ‘als medium’. Beiden, zowel olieverf als tuin zijn bij haar in ‘kunstzinnige’ handen, de tuin is één weelde aan kleur, hoge en lage planten, struiken en bomen en lokt om doorheen te dwalen!

De feestelijke opening van de expositie is op zaterdag 6 oktober om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a in Soest en wordt zoals altijd vanaf 20.30 uur gecombineerd met de klanken van de ‘Jazzclub’. De expositie loopt t/m 25 oktober en is buiten de openingsavond te bezichtigen op woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 uur en 12.00 uur alsmede op de filmhuisavonden (maandag- en woensdagavond) van 19.15 tot 20.15 uur.
Iedereen is welkom: de toegang is gratis.