Galerij

“JE BLIJFT ALDOOR BIJLEREN….”

2012 06 fotogroep soest

door Marian Reintjes

Fotogroep Soest (opgericht in 2010) groeide in een explosief tempo van een bescheiden initiatief van enkele gedreven fotohobbyisten, te weten Marlies Bouten, Ron Witkamp en Bart Uijterlinde, naar een club van inmiddels 140 leden, waarvan een 40-tal zeer actief.

Marlies Bouten houdt zich vooral bezig met ‘sfeerfotografie’ maar ook in haar studio aan huis is ze volop bezig de ‘speelmogelijkheden’ die de fotografie biedt, steeds verder te ontwikkelen. Zo kan ze b.v. weken bezig zijn om een bepaald effect te bereiken: een zeepbel blazen, er een druppel water in laten vallen en dan met high speed apparatuur op het juiste moment het uiteenspatten van de waterdruppel pakken. Geduld, geduld, geduld, maar dan ook een keer het geluk hebben dat de waterdruppel uiteenspat in een fascinerende vorm. Ook: uitzoeken welke achtergrond, welke belichting. 
En: hoe maak je een 3 D foto? Hoe lukt het om het oog van een bij zo te fotograferen dat ieder detail zichtbaar wordt? Of de maan heel dichtbij brengen met al zijn kraters?
Het is dan ook heel voorstelbaar dat bezoekers aan haar studio, steeds méér wilden weten over fotografie en hoe ze daarmee werkte.

Er vormde zich een groep die met elkaar ervaringen en kennis uitwisselde. Later voegde Ron Witkamp zich erbij en samen werden zij de initiatiefnemers en steunpilaren van “Fotogroep Soest”.
Ron bouwde hun website, waarvan druk gebruik wordt gemaakt. Leden kunnen er hun foto’s plaatsen en elkaar zo feed-back geven.
De leden zijn van verschillend niveau, er zijn beginners, amateur fotografen en professionelen.
Ron heeft bv. de fotovakschool gedaan, maar ook hij blijft steeds bijleren. Het is heel stimulerend om met zijn allen kennis te verzamelen en wat je weet, met elkaar te delen. Hij combineert bv. graag zijn technische kennis en ICT achtergrond om zo tot soms onwerkelijke resultaten te komen. Zijn voornaamste inspiratie vindt hij in oude, vervallen fabrieksgebouwen, bv. net over de grens in het Duitse Ruhrgebied, waar hij ook leden regelmatig mee naar toe neemt.

In de studio van Marlies worden met elkaar ook leermomenten gecreëerd waarbij tal van onderwerpen aan de orde komen:
spelen met voorgrond/achtergrond, scherpte/diepte, spelen met het middelpunt, hoe zet je je onderwerp neer, welke belichting gebruik je wanneer je binnen of buiten fotografeert. Werken met of zonder lichttent., lopen en bewegen met je camera, verschillende lenzen en filters. Inzoomen of uitzoomen tijdens de opname, varïeren met de sluitertijd. 
Hier hebben ze ook gebrainstormd voor deze expositie, die een uitdaging vormde om meer de kunstzinnige kant van de fotografie naar voren te halen.
Ron Witkamp zal U in zijn inleiding voorafgaand aan de expositie graag meer vertellen over deze byzondere wereld. Ook zijn de fotografen de hele avond aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden over hoe de foto’s tot stand kwamen.

Deelnemende fotografen: Sjoerdtje Waltje, Marlies Bouten, Johan brouwer, Ron van Ewijk, Jaap de Groot en Ron Witkamp


De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 2 juni om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a
De opening zal worden opgeluisterd door Artishock’s Jazzclub, ditmaal het Ottomania Jazz Quartet, een schitterende bezetting die garant staat voor een flinke dosis luisterplezier.

De expositie loopt t/m woensdag 27 juni en is opengesteld op woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur, alsmede op filmhuisavonden van 19.15 tot 20.15 uur.
Iedereen is welkom ; de toegang is gratis.
Meer info: www.fotogroepsoest.nl