Film
  Loving Vincent - Kobiela/Welchman – GB – 2017 – 95 minuten  
  Loving Vincent compr  
9 gro eng        

Regisseur: Hugh Welchman, Dorota Kobiela
Acteurs: Robert Gulaczyk, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Aidan Turner, Douglas Booth, Jerome Flynn, Chris O'Dowd, John Sessions, Eleanor Tomlinson

Dit is een extra voorstelling vanwege de enorme belangstelling voor deze film.

Net wanneer Vincent van Gogh succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen.
De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. 

De film ‘Loving Vincent’ is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. De animatie was in handen van Hugh Welchman (GB) en Dorota Kobiela (Polen). ‘Loving Vincent’ gaat niet alleen over het leven van van Gogh maar valt ook op door de stijl: het is een animatiefilm die met de hand geschilderd is in de stijl en techniek van Van Gogh. In een Poolse loods schilderden 125 schilders in vier jaar tijd bijna 65.000 frames. Met 24 van deze frames per seconde werd een animatiefilm gemaakt; vervolgens werd de film opgenomen met echte acteurs voor een blauwscherm.  

De makers verwerkten zo veel mogelijk originele schilderijen van Van Gogh in deze film. Soms gaat het daarbij om het volledig werk, soms om een deel. Te herkennen zijn bijvoorbeeld de ‘Dorpsstraat in Auvers’. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond, en brengt tegelijkertijd Van Goghs meest inspirerende schilderijen tot leven. 

De film ‘Loving Vincent’ won al meerdere internationale prijzen waaronder de publieksprijs op het Annecy Internationaal Animatie Filmfestival. Met Helen McCrory (‘The Queen’) en Saoirse Ronan (‘Brooklyn’).

Zondag 21 januari, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend